Opas

Kryptovaluuttaan sijoittaminen: Aloittelijan opas

Teema
Investering
Soveltuvuus
Nybegynner
Tämä kryptovaluuttoihin sijoittamiseen keskittyvä opas on laadittu siten, että voit 15 minuutissa saada hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea se sisältää ja mistä kannattaa lähteä liikkeelle.
Jan H

Tässä oppaassa:

Sijoita kryptovaluuttaan

On tärkeää muistaa, ettei kukaan muu ole vastuussa kryptovaluuttasijoituksistasi kuin sinä itse. Mieti siis tarkkaan, ennen kuin päätät sijoittaa rahojasi kryptovaluuttoihin.

Kun itse aloin kiinnostua kryptovaluutoista, koin, että niihin liittyi todella paljon epäselvyyksiä. Olin aluksi asian suhteen epävarma. Mistä lähtisin liikkeelle? Mitä hakusanoja pitäisi käyttää ja mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon? Mitä resursseja löytäisin netistä saadakseni asiaan lisää selvyyttä?

 

investera i kryptovaluta

Kryptovaluutan synty

Mitä osaavammiksi ja tietoisemmiksi ihmiset tulevat, sitä laajemmin kryptovaluutat hyväksytään. Ilmiö on kasvanut äärettömän nopeasti. Sellaiset uutisotsikot kuten ”Bitcoin saavutti ennätyslukemat” tai ”Ethereumin kurssi nousee voimakkaasti” ovat yhä useammin näkyvillä kaikissa uutissyötteissä. Varmuudella tiedämme sen, että Bitcoiniin ja sen taustalla olevaan teknologiaan epäillen suhtautuvien ihmisten määrä pienenee jatkuvasti. Kun ihmiset ymmärtävät asiaa paremmin, kasvaa samalla myös kiinnostus alkaa itsekin lähteä mukaan kryptovaluuttatoimintaan. Tätä kirjoitettaessa niin kutsuttu kryptovaluutan ”pörssiarvo”, jolla viitataan kaikkiin kryptovaluuttoihin sijoitettuihin varoihin, on noin 98 miljardia dollaria. Vain muutamia kuukausia aiemmin arvo oli noin 30 miljardia dollaria.

Mikäköhän sen kokonaisarvo mahtaa olla neljän kuukauden päästä? 

Miltä markkinat näyttävät nykyään kryptovaluuttojen osalta? 

Olet kuullut puhuttavan Bitcoinista ja kenties myös ”altcoineista”. Tämä digitaalisten valuuttojen nimeämistapa sai alkunsa vuoden 2011 tietämillä. Bitcoinin kopiot alkoivat levitä. Nämä kloonit, joita usein kutsutaan nimityksellä ”fork” (haarukka), jotka pyrkivät palvelemaan jotain tiettyä kohderyhmää paremmin kuin Bitcoin. Vuodesta 2011 alkaen markkinoille on ilmestynyt valtava määrä kryptovaluuttoja haastamaan Bitcoinin asemaa. Altcoinit saavat jatkuvasti yhä enemmän jalansijaa markkinolla ja kaikki tapahtuu uskomattoman nopeasti. Kryptovaluutoissa on nähty peräti kymmenkertaisia arvonnousuja jopa kuuden viikon sisällä (kts. altcoin nimeltä PIVX).

Kryptovaluutat, osakkeet ja FIAT-valuutat

Kryptovaluuttamaailmassa kaikki hyväksytyt valuutat tunnetaan nimillä ”fiat”, ”fiat-raha” tai ”fiat-valuutta”. Vaikka nimeen sisältyykin sana ”valuuta”, muistuttavat kryptovaluutat ennemminkin osakkeita kuin tavallisia valuuttoja. Kun ostat kryptovaluuttoja, ostat todellisesti teknologiaosakkeen, pätkän lohkoketjua ja pienen palan verkostoa.

Kryptovaluuttapörssit

Tavallisimpia paikkoja kryptovaluuttojen käsittelemiseen ovat pörssit. Pörssit ovat paikkoja, joissa kryptovaluuttaa voi ostaa ja myydä ”fiat-valuuttoja” vastaan. Kryptopörssin luotettavuuden ja laadun arvioimiseen on olemassa monia mittareita, kuten likviditeetti, monipuolistaminen, maksut ja kulut, osto- ja myyntirajoitukset, kauppavolyymi, turvallisuus, vakuutukset, käyettävyys, jne. Omasta mielestäni Coinbase on paras kaupankäyntialusta. Sillä on helppokäyttöinen käyttöliittymä ja 100% kryptosuojaus, joiden ansiosta se on kerrassaan lyömätön valinta.

Katso täältä yleiskatsaus suosittelemistamme kryptovaluutanvaihtoalustoista

Kun olet syöttänyt pankkitilisi ja vahvistanut henkilökohtaiset tietosi Coinbasessa, on olemassa vain viisi vaihetta, joiden myötä pääset ostamaan Bitcoineja. Nämä viisi vaihetta ovat:

 1. Siirry kohtaa ”osta / myy Bitcoineja.”
 2. Valitse maksutapa valikosta.
 3. Syötä haluamasi summa.
 4. Klikkaa ”Osta Bitcoineja nyt”.
 5. Tarkista ohjauspaneelista, että olet vastaanottanut Bitcoinisi.

Kun kryptovaluuttojen ostamisen eri vaiheet selkiytyvät ja kryptovaluuttojen (esim. BTC / ET) ostaminen alkaa houkuttelemaan, voit suorittaa siirrot helposti ja maksutta Coinbasesta GDAX:iin ja ryhtyä tekemään kauppoja. Kuvittele, että Coinbase on paikka, jossa voit ostaa ja varastoida kryptovaluuttaa ja GDAX on alusta, jolla treidaaminen suoritetaan. Näiden kahden välillä tapahtuvat siirrot hoituvat suoraan ja täysin ilmaiseksi.

Kun muutkin valuutat alkavat tulla tutuiksi, voit ryhtyä käymään myös niillä kauppaa. Silloin kannattaa tutustua Bitrexin ja Krakenin kaltaisiin pörsseihin, jotka kumpainenkin käsittelevät monipuolisesti eri kryptovaluuttoja.

Näille kaupankäyntialustoille ensimmäistä kertaa rekisteröityessäsi kannattaa varmistua siitä, että tililtäsi löytyvät kaikki tarvittavat asiakirjat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Viimeinen asia, minkä haluat tapahtuvan on se, että jäät jumiin hitaaseen ja työlääseen prosessiin samalla kun hyvät mahdollisuudet käydä kauppaa lipuvat sivu suun. Vahvistuksen saaminen kestää useita päiviä. Älä myöskään unohda, että kauppoja tehdessäsi osto- ja myyntirajasi alkavat vähitellen tulemaan täyteen.

Toinen miettimisen arvoinen seikka nousee esille silloin, jos käyttää muuta valuuttaa kuin euroa. Tällöin voi olla viisasta tarkistaa, kuinka helppoa kyseisellä valuutalla ostaminen ja sen nostaminen on tällä alustalla. Et varmaankaan halua ajautua nostoihin liittyviin fiat-ongelmiin, josta Bitfinex tarjoaa hyvän esimerkin.

Kryptovaluutoille suunnatut lompakot

kryptowallet

Pörsseillä on omat, sisäänrakennetut lompakkonsa, joissa ostamaansa kryptovaluuttaa voi säilyttää. Jos olet kuitenkin kuullut puhuttavan niin kutsutusta Mt. Gox -hakkerointitapauksesta, saatat olla hieman skeptinen rahojen säilyttämisestä jossain tietyssä pörssissä. Tässä tapauksessa voit käyttää joko ”paperisalkkua” tarjoavia palveluita kuten myetherwallet.com tai sijoittaa hiukan alle sata euroa KeepKey-nimiseen laitteeseen. Nämä molemmat vaihtoehdot ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, joiden avulla voi välttää riskit, joita rahojen säilyttäminen verkkopohjaisella alustalla sisältää. Luonnollisesti näiden kohdalla olet itse vastuussa siitä, että kryptovaluutta säilyy turvassa.

Kryptokolikoiden siirtäminen pörsseistä omaan laiteistopohjaiseen lompakkoosi pitkäaikaista säilytystä varten onnistuu allaolevia vaiheita seuraamalla. Olemme käyttäneet tässä esimerkkeinä Coinbasea ja Nano Ledger S -laitetta:

 1. Yhdistä Nano Ledger S USB-portin kautta.
 2. Avaa Ledgerwallet-sovellus. (Chromessa tämä löytyy kohdasta ”sovellukset”)
 3. Etsi lompakkosi Nano Ledger S -ohjelmasta.
 4. Etsi ”lähetä / pyydä” -napi ja syötä Nano Ledger S -lompakkosi osoite.
 5. Vahvista summa ja klikkaa ”Lähetä rahaa”.

Ensin saattaa olla fiksua lähettää pienempi summa (esim. 0,0001 BTC) tarkistaa, että kaikki toimii niin kuin pitää, ennen kuin lähetät suuremman summan. Tällä tavalla vältyt ikäviltä kommelluksilta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös tästä saatetaan periä pieni kulu.

Minulla itselläni on käytössäni laitteistopohjainen lompakko, koska pidän siitä, että minulla on fyysinen tosite omaisuudestani kryptovaluutassa. Laitteistopohjainen lompakko tekee myös eri tyyppisten valuuttojen säästämisestä helpompaa, joka on kätevää, jos on mukana ICO:ssa (Initial Coin Offer) tulevaisuudessa.

Kuinka paljon kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa

Tämä on hyvin subjektiivinen kysymys. Kryptovaluutat ovat sijoitusmahdollisuus, joka avulla voi rikastua hyvinkin nopeasti, mutta volatiliteetin vuoksi on hyvin vaikeaa ennustaa, mikä on kannattavin ratkaisu. Varotoimenpiteenä on syytä pitää mielessä, ettei koskaan pidä sijoittaa enemmän kuin minkä on valmis menettämään. En voi alleviivata tämän tärkeyttä tarpeeksi, koska volatiliteetillä voi olla tunteisiimme ja käyttäytymiseemme suurikin vaikutus. Sijoituksilla voi ansaita suuriakin summia, mutta sen mukana tulee myös suurempia riskejä, jotka saattavat johtaa myös stressaantumiseen.

 • Enintään 30-vuotias sijoittaja: 30% kryptovaluuttaan, 50% perinteisiin sijoituskohteisiin
 • 30-40-vuotias sijoittaja: 20% kryptovaluuttaan, 60% perinteisiin sijoituskohteisiin
 • Yli 40-vuotias sijoittaja: 10% kryptovaluuttaan, 70% perinteisiin sijoituskohteisiin

Tämän tarkoituksena ei ole syrjiä ketään iän perusteella, vaan ottaa huomioon, että iän myötä ihmisellä saattaa olla ylimääräisiä taloudellisia menoja (laina, perhe, jne.) Prosenttiluvun sisällä voit toki sijoittaa monipuolisesti eri valuuttoihin sen perusteella, kuinka valmis olet ottamaan riskejä.

Kryptovaluuttasijoittaminen

show me the money

Tässä kohtaa homma alkaa mennä todella mielenkiintoiseen suuntaan. Kuinka voidaan valita yksi voittaja? Miten määritellään häviäjä?

Huomaa, että kryptovaluutat ovat nyt uskomattoman kovassa nosteessa ja että markkinat ovat niille tällä hetkellä erityisen suotuisia. Älä kuitenkaan unohda, että kyseessä saattaa sittenkin olla vain suuri kupla, jollainen nähtiin surullisenkuuluisan dotcom-kuplan kohdalla vuonna 2000. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset ennen kuin teet päätöksen valuuttaan sijoittamisesta:

 • Onko sijoitukseni turvassa kehittäjätiimin käsissä? Sijoittamisen ensimmäinen sääntö on se, että pääoma on aina turvattava. Voitko luottaa kehittäjätiimiin? Vai oletko kenties sitten luovuttamassa rahaa ihmisille, jotka ovat aiemminkin pettäneet lupauksiaan? Mikäli tähän viittaavia merkkejä on olemassa, kannattaa rahat pelastaa mitä pikimmiten. Valuutan arvo tulee muuttumaan, mutta rahojen sijoittaminen valuuttaan ei kannata, mikäli siihen liittyy suuria riskejä.
 • Onko valuutalla, josta olen kiinnostunut, pitkän aikavälin suunnitelmia? Jos et ymmärrä ”yellow paper” -asiakirjoja, kannattaa silloin vähintäänkin tutustua projektin ”white paper” -asiakirjoihin. Mitä tiimi pyrkii saavuttamaan? Onko heillä riittävästi keinoja tavoitteidensa saavuttamiseen ja ovatko he kenties jo ryhtyneet työskentelemään tavoitteiden saavuttamiseksi? Millaisia aikatauluja he ovat asettaneet? Mitä virstanpylväitä tulevaisuuden varalle on asetettu?
 • Onko valuutalla, josta olen kiinnostunut, hyvä suunnitelma? Onko varasuunnitelmaa olemassa? Monet uudet kryptovaluutat omistavat usein hienot verkkosivut, mutta toteutetaanko niiden sanomaa?
 • Kuinka kauan minun pitää olla markkinoilla? Onko minulla suunnitelma sen varalle, koska ja miten poistun markkinoilta? On olemassa valuuttoja, joista ei kannata pitää kiinni ikuisuuksia, vaan joiden avulla voi tienata hiukan ylimääräistä lyhyellä aikavälillä. Mikäli näin on, muista asettaa tälle selkeä aikataulu tai esimerkiksi kurssi-/arvotavoite, jonka jälkeen vetäydyt pois. Tämä tulee auttamaan sinua toimimaan rationaalisesti ja vähemmän tunteisiin pohjautuen. Pidä huoli siitä, että sinulta löytyy aina suunnitelma ja että pidät tunteesi hallinnassa.
 • Ovatko hyvät käyttömahdollisuudet olemassa? Joidenkin valuuttojen arvo nousee kysynnän ja tarjonnan perusteella. Tällainen trendeihin pohjautuva volatiliteetti ei kuitenkaan välttämättä ole pitkällä aikavälillä kestävää. Jotta valuutta olisi kannattava pitkällä tähtäimellä, täytyy sillä olla hyvät käyttömahdollisuudet. Varo valuuttoja, jotka tekevät perättömiä lupauksia äkkirikastumisesta.

Lyhyen aikavälin kaupankäynti marginaalilla

Kun kryptovaluutat alkavat vähitellen tulla tutummiksi, saatat ehkä haluta treidata lainaamaasi rahaa jo olemassaolevan sijoituksen lisäksi omaisuuden kasvattamiseksi entisestään. Tässä ei ole mitään uutta kokeneelle forex-treidaajalle, mutta uuden kryptosijoittajan kannattaa perehtyä asiaan hiukan tarkemmin.

Lyhyen aikavälin kaupankäynti / treidaus luo mahdollisuuksia, jos sijoittaja oppii reagoimaan hintoihin vaikuttaviin uutisiin. Toisinaan uutiset saattavat vaikuttaa kursseihin hyvinkin merkittävästi. Jos odotettavissa on hyviä uutisia esimerkiksi uuden valuutan lanseeraamisen yhteydessä, voi silloin antaa palaa ja katsoa, mitä tapahtuu. Muista kuitenkin vanha sijoittajien viisaus, jossa kehotetaan ostamaan huhujen perusteella ja myymään uutisten perusteella. On kuitenkin tärkeää toimia nopeasti ja rohkeasti, mikäli haluaa saada nopeita voittoja tällä tavalla.

Louhiminen

Niiden, joita kiinnostaa enemmän ennustettavuus, kannattaa tutustua ”louhintaan”. Louhinta, jonka englanninkielinen nimitys on ”mining”, edellyttää tietokoneisiin sijoittamista. Kierrättäminen on mahdollista ainoastaan kryptovaluutoilla, jotka noudattavat ”proof of work” -protokollaa. Se vaatii aluksi paneutumista ja sijoittamista, mutta toimii loistavasti pitkäaikaisena sijoitusvaihtoehtona, jonka avulla on mahdollista tienata passiivista tuloa. Ei kuitenkaan kannata väheksyä sen alussa vaatimia sijoituksia ja hyvä on tiedostaa myös se, että rahavirran käynnistymisessä saattaa kestää pitkiäkin aikoja.

Staking eli osallisuus

Staking eli osallisuus on louhimisen proof of stake -versio, jossa kolikoiden omistamisen myötä käyttäjällä on oikeus osallisuuteen louhintaverkostossa ja hän voi sitä kautta tienata osinkoa. Se, kuinka paljon on mahdollista tienata, riippuu itse valuutasta, mutta yleisesti ottaen tämä malli edellyttää vähemmän investointeja ja työtä kuin louhiminen.

Arbitraasi

Useampaa kaupankäyntialustaa käyttäessäkin saatat ostaa yhden osakkeen jollain alustalla ja myydä sen toisella. Näin voit ansaita niin kutstuttua arbitraasia. On kuitenkin syytä olla tietoinen kahdesta asiasta: Älä unohda mahdollisia kuluja, äläkä myöskään unohda sitä, että hinnat saattavat muuttua siirtäessäsi valuuttaa kahden eri pörssin välillä – erityisesti silloin kun markkinoilla on suuria heilahteluja / volatiliteettia. Esimerkiksi euro on vakaampi valuutta kuin monet muut, aina Kanadan dollaria ja Singaporen dollaria myöten. Näissä on suuremmat mahdollisuudet arbitraasilla ansaitsemiseen.

Hyviä tiedonlähteitä

Tarkista coinmarketcap nähdäksesi eri valuuttojen markkina-arvot ja hinnat. Tarkista cryptowat eri valuutojen hintojen vertailemiseksi eri pörsseissä. Vilkaise myös eri valuuttojen ”subreddit”-sivuja, joilta voi hyvinkin löytyä hyödyllisiä uutisia tai saada paremman käsityksen markkinoista. Lopuksi voit vielä piipahtaa hype och dalbana -sivustolla selvittämässä, kuinka paljon kryptovaluuttaa sinun tulee ostaa voidaksesi hankkia itsellesi Lamborghini Aventadorin.

Tässä kaikki, mitä halusin tällä sivulla sanoa! Ole siis fiksu sijoitustesi kanssa ja mikä tärkeintä: älä unohda myöskään pitää hauskaa!