Opas

Näin pidät bitcoinisi turvassa! Opas kryptolompakkojen maailmaan

Teema
Kryptovaluta
Soveltuvuus
Nybegynner
Digitaalinen lompakko on tarpeen, mikäli haluat käyttää Bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja.
Jan H

Tässä oppaassa:

Mikä on kryptolompakko?

Kryptolompakko on eri lohkoketjuihin yhteydessä oleva tietokoneohjelma, joka tallentaa yksityisiä ja julkisia avaimia. Kryptolompakon avulla käyttäjät voivat lähettää ja vastaanottaa digitaalisia valuuttoja ja hallinnoida tiliään.

Miten ne toimivat?

Kryptolompakoita käyttävät jo miljoonat ihmiset, mutta vain harvat tietävät, miten ne todella toimivat. Toisin kuin tavallinen lompakko, digitaalinen lompakko ei varsinaisesti säilytä valuuttaa. Itse asiassa elektronista rahaa ei ole tallennettu mihinkään fyysiseen paikkaan, vaan olemassa on ainoastaan toimeksiannettavia transaktioita, jotka tallentuvat lohkoketjuun.  

Kryptolompakot ovat tietokoneohjelmia, jotka tallentavat julkisia ja yksityisiä avaimiasi ja jotka ovat yhteydessä eri lohkoketjuihin. Sen myötä käyttäjät voivat muun muassa hallinnoida tilinsä saldoa ja lähettää rahaa. Kun joku lähettää sinulle bitcoineja tai jotain muuta digitaalista valuuttaa, vaihdetaan silloin kyseisen valuuttasumman omistajaksi sinun kryptolompakkosi osoite. Jotta nämä rahat voisi vapauttaa käyttöön, täytyy lompakkoosi tallennetun yksityisen avaimen täsmätä valuuttasummalle osoitettuun julkiseen osoitteeseen. Jos julkiset ja yksityiset avaimet täsmäävät keskenään, vastaanottajan lompakon saldo kasvaa ja samanaikaisesti lähettäjän lompakon saldo pienenee vastaavalla summalla. Oikea raha ei näin ollen vaihda omistajaa missään vaiheessa. Kaupalle on tunnusomaista vain lohkoketjuun tehtävä lisäys, jossa kuvaillaan kyseistä tapahtumaa ja jonka myötä kryptovaluutan saldo lompakossa muuttuu.

 

kryptowallet

Eri kryptolompakot

On olemassa useita erityyppisiä lompakoita, jotka tarjoavat eri vaihtoehtoja digitaalisten valuuttojen tallettamiseen. Pääasiallisesti olemassa on kolme eri lompakkotyyppiä: tietokoneessa, älypuhelimessa tai verkossa toimiva ohjelma, fyysisessä laitteessa toimiva hardware-lompakko sekä paperilompakko.

  • Laitteeseen ladattu ohjelma: Lompakko ladataan ja asennetaan joko pöytätietokoneeseen tai kannettavaan tietokoneeseen. Lompakon voi avata ainoastaan siitä laitteesta, johon se on ladattu. Tämä on yksi syy siihen, miksi tietokoneella toimivia lompakko-ohjelmia pidetään yleisesti ottaen yhtenä turvallisimmista vaihtoehdoista. Ainoa ongelma on tietokoneen  varastetuksi tai hakkeroiduksi tuleminen, koska silloin tulee menettäneeksi kaikki rahansa.
  • Verkkopohjainen ohjelma: Nämä lompakot sijaitsevat pilvessä ja niitä voi käyttää miltä tietokoneelta tai mobiililaitteelta tahansa, missä ikinä liikkuukaan. Tämä on luonnollisesti käytännöllisempi ratkaisu, mutta koska online-lompakot tallentavat yksityisiä avaimiasi verkkoon ja ovat kolmannen osapuolen hallitsemia, ovatne alttiimpia tietomurroille ja varastamisyrityksille.
  • Mobiililompakot: Nämä lompakot toimivat puhelimeen ladatun sovelluksen kautta ja ovat todella käytännöllisiä, sillä niitä voidaan käyttää missä tahansa, kuten vaikkapa fyysisessä myymällässä. Nämä lompakot ovat pienempiä ja kevyempiä kuin kiinteät lompakot, sillä mobiililaitteissa on vain rajoitetusti tilaa.
  • Laitteilta käsin toimivat lompakot: Nämä lompakot eroavat ohjelmistoihin pohjautuvista lompakoista siten, että ne tallentavat käyttäjän yksityisiä avaimia fyysiseen laitteeseen, kuten esimerkiksi USB-asemaan. Myös tällaisten lompakkojen avulla on mahdollista suorittaa transaktioita verkossa ja säästää ne sitten offline-tilaan, joka tekee niistä turvallisempia. Ne ovat yhteensopivia monen eri verkkoyhteyden kanssa ja tukevat useita eri valuuttoja, joista voi valita mieleisensä. Myös transaktioiden suorittaminen on helppoa. Laite voidaan yhdistää tietokoneeseen tai muuhun verkkoon yhteydessä olevaan laitteeseen, jonka jälkeen tulee syöttää PIN-koodi valuutan lähettämiseksi ja tapahtuman vahvistamiseksi. Hardware-lompakot helpottavat kaupankäyntiä ja ovat samalla myös huomattavasti turvallisempia.
  • Paperilompakot: Nämä lompakot ovat helppokäyttöisiä ja tarjoavat korkean turvallisuuden. Nimensä mukaisesti paperilompakoita voidaan käyttää avainten tallentamiseen paperille, mikäli käyttää avaimia luovaa ohjelmaa, joka tulostaa ne paperille. Tämäntyyppisen lompakon käyttäminen on helppoa. Rahat siirretään paperilompakkoon erillisen lompakko-ohjelman avulla ja siitä eteenpäin paperilompakkosi julkiseen osoitteeseen. Siirron voi tehdä myös muualle, mikäli rahoja haluaa nostaa tai käyttää. Tätä kutsutaan nimellä ”sweeping” ja se voidaan tehdä manuaalisesti henkilökohtaiset avaimet syöttämällä ja paperilompakon QR-koodin skannaamalla.
    
    

Ovatko kryptovaluuttalompakot turvallisia?

Lompakot ovat turvallisia tiettyyn pisteeseen asti. Turvallisuuden taso riippuu myös siitä, minkä tyyppistä lompakkoa käyttää (tietokoneohjelma, mobiililompakko, nettilompakko, paperilompakko, hardware-lompakko) ja siitä, minkä palveluntarjoajan valitsee. Valuutan säilyttäminen verkkopalvelimella pitää sisällään enemmän riskejä kuin offline-tilassa säilyttäminen. Verkkolompakot altistavat alustan käyttäjät monenlaisille vaaroille, kuten rahaa varastavien hakkereiden hyökkäyksille. Offline-lompakoita ei ole mahdollista hakkeroida, koska ne eivät ole yhteydessä online-verkkoon ja koska niiden turvallisuus ei riipu kolmannesta osapuolesta.

Verkkolompakot ovat osoittautuneet helpoimmaksi kohteeksi hakkereille, jonka vuoksi niitä käyttävien on tärkeä noudattaa riittäviä turvallisuuskäytäntöjä. Mielessä kannattaa pitää se, että lompakon menettäessä tulee menettäneeksi myös kaikki rahansa riippumatta siitä, mitä lompakkoa käyttää. Vastaavasti mikäli lompakkosi joutuu hakkeroinnin kohteeksi tai jos lähetät rahaa huijarille, ei menetettyjä rahoja saa mitenkään enää takaisin. Kauppoja ei voi perua, joten tarkkaavaisuus ja järkevät varotoimenpiteet ovat enemmän kuin paikallaan.

  • Talleta ainoastaan pieniä valuuttasummia jokapäiväiseen käyttöön joko koneellasi tai mobiililaitteellasi ja säilytä valtaosa kryptosaldostasi turvallisemmassa paikassa. Niin kutsuttu ”cold storage” eli offline-tili kuten Ledger Nano tai USB tarjoavat suojaa verkkohyökkäyksiä vastaan ja mahdollistavat lompakon takaisinsaamisen tilanteessa, jossa se varastetaan tai se katoaa. Tämä ei kuitenkaan tarjoa suojaa hakkereita vastaan. Faktaa on se, että mikäli valitsee käyttöönsä online-lompakon, on siinä olemassa aina pieni riski, jonka vuoksi täydellistä suojaa ei takaa mikään.
  • Päivitä ohjelmisto. Varmistu siitä, että ohjelmistosi on ajan tasalla, jotta siinä ovat mukana viimeisimmät turvallisuuspäivitykset. Älä myöskään unohda päivittää ohjelmaa tietokoneellasi tai mobiililaiteellasi. 
  • Luo useampia suojauskerroksia. Mitä enemmän suojausta käytössäsi on, sitä parempi. Pitkän ja monimutkaisen salasanan hankkimisesta on hyvä lähteä liikkeelle. Käytä hyvämaineisia lompakoita ja pidä huolta siitä, että käytät ylimääräistä suojaa kuten kaksivaiheista henkilöllisyyden todentamista ja pin-koodia aina kun lompakkoa avataan. Harkitsemisen arvoisia ovat myös multisig-transaktioita tarjoavat lompakot kuten Armory tai Copay. Multisig-lompakko käyttää multi-signature-tekniikkaa, jossa transaktion suorittamiseksi tarvitaan lupa toisilta käyttäjiltä.

Useita valuuttoja vai ainoastaan yhtä valuuttaa?

Vaikka Bitcoin on tunnetuin ja suosituin digitaalinen valuutta, on sen rinnalle noussut satoja uusia kryptovaluuttoja (tunnetaan myös nimellä altcoin) ja näistä jokaisella on oma erityinen ekosysteeminsä ja infrastruktuurinsa. Mikäli useamman eri kryptovaluutan käyttäminen kiinnostaa, on hyvä tiedostaa, ettei se edellytä useamman eri lompakon käyttämistä. Vain yhtä tai muutamaa kryptovaluuttaa tukevan lompakon sijaan kannattaakin siinä tapauksessa valita lompakko, joka tukeaa useampia eri valuuttoja.

Koituuko käytöstä ylimääräisiä maksuja / siirtokuluja?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksinkertaista vastausta. Yleisesti ottaen kustannukset ovat huomattavasti matalampia kuin perinteisissä pankkitoimeksiannoissa. Usein tietyntyyppisistä transaktioista koituu louhijalle kuluja kuluja, mutta joihinkin transaktioihin ei liity lainkaan kuluja. Lisäksi on mahdollista suorittaa itse omat toimeksiantonsa.

Yleisesti ottaen noin 226 tavun suuruinen transaktio kustantaa 18 080 satoshia, joka vastaa noin 0.12 dollaria. Joissain tapauksissa jos kulun säätää liian alhaiseksi, on transaktiolla silloin pienempi prioriteetti, jolloin saattaa joutua tunteja tai jopa päiviä ennen kuin transaktio viedään läpi. Jos transaktion nopea käsittely on tärkeää, kannattaa siinä tapauksessa kulurajaa nostaa hiukan. Käytitpä sitten mitä lompakkoa hyvänsä, ei kuluista kannata huolehtia liikaa. Voit joko maksama pieniä kuluja, määritellä itse maksamasi kulut, tai olla maksamatta kuluja laisinkaan. Tämä on epäilemättä parannus siihen, mikä on aiemmin ollut käytäntönä!

Ovatko kryptovaluutat anonyymejä?

På ett sätt, men inte riktigt. Plånböcker är vad vi kan kalla pseudonymbaserade. Även om plånböcker inte är kopplade till ägarens identitet så sparas alla avslut på blockkjedjan och det i evigheters evighet. Ditt namn eller bostadsadress kommer inte att visas, men uppgifterna kan fortfarande spåras till dig på flera sätt. Även om man försöker att få full anonymitet så finns det många nackdelar med detta. Kolla DarkWallet-projektet som syftar till att förbättra anonymiteten genom att skapa ”smyg-adresser och vad som kallas valuta-blandning.

Mitkä ovat parhaita lompakoita kryptovaluutoille?

Vaihtoehtoja on monia ja niitä tulee jatkuvasti yhä enemmän ja enemmän. Ennen kuin teet päätöksen itsellesi sopivimmasta lompakosta, kannattaa pohtia sen tulevaa käyttötarkoitusta.

  • Tarvitsetko lompakon jokapäiväisiin ostoksiin vai sijoittamiseen?
  • Käsitteletkö useampaa kuin yhtä valuuttaa?
  • Tarvitseeko sinun käyttää lompakkoa useammasta eri sijainnista käsin vai ainoastaan kotona?
  • Pohdi ylläolevia seikkoja ja tee niiden pohjalta päätös.

Mitä kaikkea kryptolompakoissa tulee ottaa huomioon ja kuinka vaikeaa lompakon valitseminen loppujen lopuksi on? Tähän näennäisestä helppoon kysymykseen ei valitettavasti ole suorasukaista vastausta. Korkeampi turvallisuus tarkoittaa usein sitä, että mukavuudesta on tingittävä ja suuri ominaisuuksien kirjo saattaa tehdä myös käytön opettelusta haastavampaa. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin siitä, mitä ominaisuuksia arvostaa enemmän kuin toisia. Tässä on muutamia päätöksentekoa helpottavia kysymyksiä satunnaisessa järjestyksessä:

  • Onko se ilmainen? Liittyykö lompakon käyttöön negatiivisia puolia? 
  • Turvallisuus. Käsitteleekö yritys tietoja riittävän turvallisesti?
  • Liikkuvuus. Onko lompakko helppo pitää mukana ja vaikea hävittää? Onko lompakkoon ilmainen pääsy missä ja milloin tahansa?
  • Helppous. Onko lompakon käyttöliittymä ymmärrettävä ja helppokäyttöinen? Voinko tallettaa useita erityyppisiä altcoineja?  
  • Helppokäyttöisyys / kätevyys. Onnistuuko transaktioiden suorittaminen riittävän nopeasti?
  • Pidätkö jännittävistä, teknisistä laitteista? 

 


Ledger Nano

Osta Ledger Nano täältä

Tämä on uusi, hierarkinen, deterministinen, multisig-tuettu laite Bitcoin-käyttäjille, jotka haluavat minimoida mahdolliset turvallisuusuhat lisäämällä useamman kuin yhden suojatason. Tämä varsin pitkä ja tekninen selitys ei välttämättä kerro mitään keskivertokuluttajalle, joten yritän selittää mahdollisimman selkeästi, kuinka se toimii. Tyylikkään ulkoasun omaava Ledger Nano on kompakti USB-laite, joka perustuu niin kutsuttuun älykorttiin. Se on kooltaan suunnilleen pienen muistitikun kokoinen (39 x 13 x 4 mm ja vain 5,9 g) 

Hyvät puolet:

  • Ruutua suojaa metallikotelo
  • Tukee useampia eri valuuttoja
  • Tukee myös ulkopuolisia sovelluksia
  • U2F-tuki
  • Kaiken voi hoitaa laitteen kautta ilman tietokoneeseen yhdistämistä!
  • Kohtuullinen hinta (65 dollaria)

Huonot puolet:

  • Ei aivan yhtä kehittynyt lompakko-ohjelma (transaktiomerkinnät puuttuvat)
  • Ei mahdollisuutta luoda piilotettuja tilejä
  • Ei salasanojen hallintaa

ledger nano S

Linkkihttps://www.ledgerwallet.com

 


KeepKey 

Tämä on todella siisti ja näppärä laite kavereille esiteltäväksi. KeepKeyn takana on melko uusi yritys, joka on saanut aikaan viimeistellyn ja tyylikkään laitteen. KeepKeyn sanotaan käyttävän paljon Trezor-koodia ja laiteohjelmistoa, joten sen suurin ero löytyy suunnittelusta. KeepKay tuntuu kädessä laadukkaalta lompakolta, mutta se on hiukan painava ja siksi helppo pudottaa. Käyttöliittymä on standardisoitu ja helppokäyttöinen.

Linkki: https://www.keepkey.com


 

Bread Wallet

Tämä on yksinkertainen ja mobiilikäyttöinen Bitcoin-lompakko, jonka avulla transaktiot hoituvat yhtä helposti kuin sähköpostin lähettäminen. Lompakon voi ladata App Storesta tai Google Playstä. Bread Wallet tarjoaa erillisenä toimivan laitteen, joten bitcoinien lähettämiseen tai vastaanottamiseen ei tarvita palvelimia. Se tarkoittaa, että käyttäjällä on jatkuva pääsy rahoihinsa ja että ne säilyvät aina käyttäjän hallinnassa. Yleisesti ottaen tämä on varma, nopea ja miellyttävä lompakko sekä aloittelijoiden että kokeneiden käyttäjien tarpeisiin. Erityisesti kiitosta ansaitsevat Bread Walletin yksinkertainen käyttöliittymä, onnistunut suunnittelu ja jatkuva pyrkimys tehdä palvelusta entistäkin turvallisempi.

  • Hyvät puolet: Eheä ja turvallinen, soveltuu myös aloittelijoille, yksinkertainen, avoin lähdekoodi, ilmainen
  • Huonot puolet: Ei verkko- tai PC-yhteyttä, puutteelliset ominaisuudet, hot wallet

bread wallet

Linkkihttps://breadwallet.com


 

Mycelium

Edistyneille käyttäjille Mycelium on ehdottomasti varteenotettava lompakko. Tämä mobiililompakko mahdollistaa iPhonen ja Android-puhelimen käyttäjille bitcoinien lähettämisen ja vastaanottamisen sekä varojen täydellisen hallitsemisen. Käyttäjän ei tarvitse pelätä, että kolmas osapuoli jäädyttäisi tai kadottaisi rahoja. Se käyttää kehittynyttä turvallisuusjärjestelmää, joka on huomattavasti parempi kuin monessa muussa sovelluksessa. Lisäksi tarjolla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia kuten cold storage ja salatut PDF-varmuuskopiot, integroitu QR-lukija, paikallinen kaupankäyntialusta sekä chat kaikille käyttäjille. Kaikkien näiden ominaisuuksien myötä on helppo ymmärtää, miksi Myceliumia pidetään eräänä markkinoiden parhaista lompakoista.

  • Hyvät puolet: Yksityisten tietojen suojaus, korkea turvallisuustaso, monia ominaisuuksia, avoin lähdekoodi, ilmainen
  • Huonot puolet: Ei verkko- tai tietokoneyhteyttä, hot wallet, ei aloittelijoille

Linkki: https://mycelium.com


 

Coinbase – ”hot-wallet”

Coinbase on online-lompakko ja aloittelijoille sovellettu versio GDAX:sta. Koska kyseessä on ns. ”hot wallet”, voit helposti siirtyä myös GDAX-pörssiin suoraan ja täysin ilmaiseksi. Samassa yhteydessä voit myös suoritaa nopeita kauppoja FIAT-valuutoissa. Kryptosaldosi Coinbasessa on 100% vakuutettu. Voit aktivoida kaksivaiheisen todentamisen sekä Google Authenticatorin lisäsuojan hankkimiseksi. Coinbase tarjoaa jopa holveja, mikäli on valmis näkemään hieman ylimääräistä vaivaa korkeamman turvallisuuden eteen. Ainoa haittapuoli on se, että Coinbase tarjoaa lompakot ainoastaan Bitcoin- ja Ethereum-käyttöön.   

Hanki Coinbase-tili täältä


 

Exodus

Tämä on kohtalaisen uusi ja tuntematon lompakko, joka on toistaiseksi saatavilla ainoastaan tietokonekäyttöön. Se mahdollistaa Bitcoin-, Ether-, Litecoin-, Dogecoin- ja Dash-talletusten ja -kauppojen suorittamisen uskomattoman helppokäyttöisen ja vieläpä tyylikkään käyttöliittymän avulla. Exodus tarjoaa myös todella yksinkertaisen oppaan, jossa kerrotaan, kuinka lompakosta voi tehdä varmuuskopion. Yksi Exoduksen hienoimmista piirteistä on sen sisäänrakennettu ”shapeshift”, joka tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden käydä kauppaa altcoinien ja bitcoinien välillä ilman tarvetta poistua lompakosta.

  • Hyvät puolet: Hyvä turvallisuustaso, käyttäjäystävällinen, intuitiivinen, helppokäyttöinen, kaupankäyntiä lompakon sisällä, tuki useimmille valuutoille, avoin lähdekoodi, ilmainen
  • Huonot puolet: Hot wallet, ei verkkoyhteyttä tai mobiiliyhteyttä

exodus wallet

Linkkihttps://www.exodus.io


 

MyEtherWallet 

Paperilompakot soveltuvat nillle, jotka haluavat yksityisen lompakon ilman, että siitä pitäisi maksaa jotain. Näin säästyvät rahat voi käyttää useampaan valuuttaan sijoittamiseen. Lompakon voi hankkia netistä osoitteesta myetherwallet.com. Kirjaa sinne yksityiset avaimesi. Sivusto ei tallenna mitään tai siirrä yksityisiä tietojasi minnekään. Mikäli et kuitenkaan luota selainversioon, voit myös ladata GitHubista ohjelman offline-version. Paperilompakot ovat maksuttomia, mutta niiden konfigurointi saattaa edellyttää teknistä tietämystä. Tämäntyyppistä lompakkoa ei suositella aivan aloittelijoiden käyttöön.

Linkki: https://www.myetherwallet.com


 

Copay

Tämä Bitpayn pohjalta luotu digitaalinen lompakko on yksi markkinoiden parhaista vaihtoehdoista. Mikäli kaipaa yksinkertaista ratkaisua, on tämä hyvä valinta. Copayn käytön aloittaminen on helppoa, sillä se tarjoaa käyttäjäystävällisen yhteyden niin tietokoneella, mobiililaitteella kuin verkossakin. Yksi Copayn parhaista ominaisuuksista on se, että kyseessä on multi-signature-lompakko, jonka kautta ystävät ja liikekumppanit voivat tehdä siirtoja. Copay tarjoaa jokaiselle jotakin. Se on riittävän yksinkertainen myös aloittelijan käyttöön, mutta samalla se tarjoaa riittävästi ominaisuuksia myös edistyneemmille käyttäjille.

  • Hyvät puolet: Hyvä turvallisuustaso, multisig, mahdollista käyttää useilla eri alustoilla ja laitteilla, monitasoinen tallennus, aloittelijaystävällinen, avoin lähdekoodi, ilmainen
  • Huonot puolet: Saattaa tuntua tylsältä, rajoitettu käyttäjätuki

copay wallet

Linkkihttps://copay.io


 

Jaxx

Tämä on monelle valuutalle lompakko, jonka hyväksymiä valuuttoja ovat Ether, Ether Classic, Dash, DAO, Litecoin, REP, Zcash, Rootstock ja Bitcoin. Aivan erityisen hyviä käyttökokemuksia se tarjoaa kuitenkin Bitcoinin ja Ethereumin käyttäjille. Se soveltuu käytettäväksi useilla alustoilla ja laitteilla, joihin lukeutuvat Windows, Linux, Chrome, Firefox, OSZ, Android-mobiililaitteet ja -tabletit, iOS-mobiililaitteet ja tabletit sekä sivustot Firefox- ja Chrome-laajennuksilla. Jaxx mahdollistaa muuntamiset Bitcoinin, Etherin ja DAOn välillä Shapeshiftin kautta, jonka lisäksi myös Ethereumin tuominen paperilompakoista on mahdollista. Sen monet mahdollisuudet ja jatkuvasti laajeneva valuuttakokoelma tekevät Jaxxista erinomaisen lompakon niille, jotka käsittelevät useampia valuuttoja.

  • Hyvät puolet: Hyvä turvallisuustaso, useita valuuttoja, käytettävissä useilla eri alustoilla, loistava tuki, monia toimintoja, helppokäyttöinen, ilmainen.
  • Huonot puolet: ei avointa lähdekoodia, saattaa tuntua hieman tylsältä.

jaxx wallet

Linkkihttps://jaxx.io


Armory

Tämä on tietokoneella käytettävä avoimen lähdekoodin Bitcoin-lompakko, joka soveltuu täydellisesti edistyneemmille ja turvallisuuteen keskittyville käyttäjille. Esimerkkejä Armoryn ominaisuuksista: cold storage, multisig-transaktiot, monen lompakon yhteys, GPU-turvallinen lompakon salaus, avainten tuonti, key sweeping ja paljon muuta. Vaikka Armoryn käyttäminen vaatii hiukan totuttelua, on se hyvä vaihtoehto etenkin niille, joita tekniikka ei pelota ja jotka arvostavat turvallisuutta.

  • Hyvät puolet: Hyvä yksityisyyden taso, hyvät turvallisuusominaisuudet, multisig-mahdollisuudet, pitävä cold storage,
  • Huonot puolet: Käytettävissä ainoastaan tietokoneella, ei sovellu aloittelijoille.

Linkki: https://www.bitcoinarmory.com


 

Electrum – Lompakko-ohjelma

Electrum on nopea ja yksinkertainen lompakko sekä tietokoneella että mobiililaitteella käytettäväksi. Sen tukemien toimintojen luettelo on pikä, joka tekeekin siitä erään markkinoiden joustavimmista lompakoista. Se tarjoaa cold storage -mahdollisuuden, integrointimahdollisuuksia useiden eri laitteilla toimivien lompakkojen kanssa (KeepKey, Nano Ledger S, Trezor) sekä mahdollisuuden toimia anonyymisti (Tor). Mitä turvallisuuteen tulee, tarjoaa Electrum ”multi sig” -tuen, eikä sitä yhdistetä keskuspalvelimelle, jolloin esimerkiksi alasajo ei koskaan muodostu ongelmaksi. Electrum on ehdottomasti yksi tunnetuimmista lompakko-ohjelmista ja sitä kannattaa ehdottomasti testata.

Linkkihttps://electrum.org


 

Trezor

Tämä on fyysinen Bitcoin-lompakko, joka soveltuu täydellisesti suurempienkin Bitcoin-määrien tallettamiseen. Haitalliset koodit eivät tehoa Trezoriin, eikä se koskaan näytä henkilökohtaisia avaimiasi, joka tekee siitä yhtä turvallisen kuin perinteinen seteliraha. Trezon perustuu avoimeen lähdekoodiin ja on täysin läpinäkyvä. Positiivista on se, että kaikessa teknisessä toteutuksessa käyttäjillä on mahdollisuus vaikuttaa järjestelmän parantamiseen. Laite on helppokäyttöinen ja sen intuitiivinen ohjelma on käytettävissä sekä Windowsilla, OS X:llä että Linuxilla. Yksi Trezorin haittapuolista on se, että bitcoinien lähettäminen edellyttää laitteen mukanaolemista. Tämä tekee Trezorista parhaan vaihtoehdon passiivisille säästäjille, sijoittajille tai sellaisille henkilöille, jotka haluavat turvata hyvinkin suuret rahamäärät. 

  • Hyvät puolet: Turvallinen ja selkeä, cold storage, helppo käyttää verkossa, sisäänrakennettu näyttö, avoin lähdekoodi, aloittelijaystävällinen.
  • Huonot puolet: Maksaa 99 dollaria ja edellyttää laitetta bitcoinien lähettämiseksi.

trezor wallet

Linkki: https://trezor.io


 

Green Address

Green Address on käyttäjäystävällinen Bitcoin-lompakko, joka soveltuu ihanteellisesti myös aloittelijoille. Green Address soveltuu käytettäväksi niin tietokoneella, verkossa tai mobiililaitteella ja se tarjoaa sovellukset Chromelle, iOS:lle ja Androidille. Sen ominaisuuksiin lukeutuvat korkeamman turvallisuuden takaavat multisig ja 2-vaiheinen henkilöllisyyden todentaminen, varmuuskopiona toimiva paperilompakko sekä välittömät transaktioiden vahvistukset. Yksi Green Addressin ongelmista on se, että se vaatii kaikkien maksujen hyväksymistä, jolloin käyttäjällä itsellään ei ole mahdollisuutta täysin kontrolloida toimintojaan.

  • Hyvät puolet: Vakaa ja turvallinen, tukea useille alustoille ja käyttötarkoituksille, aloittelijaystävällinen, avoin lähdekoodi, ilmainen.
  • Huonot puolet: Hot wallet, vain keskitason turvallisuustaso, kolmannen osapuolen täytyy aina hyväksyä maksut.

Linkki: https://greenaddress.it


 

Blockchain (dot) info

Blockchain on yksi suosituimmista Bitcoin-lompakoista. Lompakkoa voi käyttää sekä verkkoselaimesta että älypuhelimesta käsin. Blockchain.info tarjoaa kaksi eri versiota. Selainversiossa on mahdollista käyttää kaksivaiheista tunnistautumista, kun taas mobiilikäyttäjät voivat aktivoida PIN-koodin, joka tulee syöttää joka kerta kun lompakko avataan. Vaikka lompakko sijaitseekin verkossa ja kaikkien siellä suoritettavien transaktioiden tulee kulkea yrityksen palvelinten läpi, ei Blockchainilla ole pääsy yksityisiin avaimiisi. Kyseessä on vakaa ja bitcoin-käyttäjien luottamuksesta nauttiva yritys, jonka lompakko tarjoaa turvallisen vaihtoehdon valuutallesi. 

blockchain wallet

Linkki: https://blockchain.info


 

Löydä omiin tarpeisiisi sopiva lompakko

Ei ole olemassa yhtä lompakkoa, joka soveltuisi kaikkiin käyttötarkoituksiin. Tämän vuoksi onkin tärkeää löytää lompakko, joka täyttää suurimman osan tarpeistasi, oli kriteerinä sitten turvallisuus, sujuvat siirrot, hyvä hinta tai jopa ulkoasu. Lompakko saattaa hyvinkin olla yksi parhaimmista koskaan tekemistäsi sijoituksista sekä taloudellisesti että henkisesti.

Itse nukun yöni uskomattoman hyvin kun tiedän, että minulta löytyy KeepKey tyynyni alta. Minkä lompakon itse valitset?