Opas

Mikä on Ethereum? Aloittelijan opas

Teema
Kryptovaluta
Soveltuvuus
Nybegynner
Jos Ethereum tai kryptovaluutan toiminta eivät ole vielä tuttuja, mutta et halua kuitenkaan lukea liian teknistä selvitystä, on tämä opas täydellinen valinta.
Jan H

Tässä oppaassa:

 

Vielä vähän aikaa sitten lohkoketjusovellusten rakentamiseen tarvittiin valtavasti resursseja ja ohjelmointikokemusta. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Ohjelmat, jotka aiemmin olivat lähes mahdottomia toteuttaa, kuten esimerkiksi sähköinen äänestys, ovat tällä hetkellä kehitteillä. Kehitys on edennyt räjähdysmäistä vauhtia. Tarjoamalla kehittäjille erilaisia työkaluja hajautettujen sovellusten laatimiseen Ethereum tekee kaikesta tästä mahdollista.

Mikä on Ethereum?

Yksinkertaisesti sanottuna Ethereum on avoin ohjelmistoalusta, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan. Kyseessä on alusta, joka mahdollistaa kehittäjille hajautettujen sovellusten laatimisen ja julkaisemisen.

Onko ETHERUM samanlainen kuin Bitcoin? Noh, melkein, muttei ihan.

Aivan kuten Bitcoin, myös Ethereum on lohkoketjuverkosto («julkinen lohkoketjuverkosto»). Vaikka näiden kahden välillä on useita teknisiä eroavaisuuksia, löytyvät suurimmat erot niiden käyttötarkoituksesta ja kapasiteetista.

Bitcoin tarjoaa erityisen tavan käyttää lohkoketjuteknologiaa elektronisen vertaisverkkoon rakentuvan transaktiojärjestelmän kautta, joka mahdollistaa Bitcoinilla suoritettavat verkkomaksut. Bitcoin-lohkoketju jäljittää digitaalisten valuuttojen omistajuutta, kun Ethereum-lohkoketju sen sijaan keskittyy jokaisen hajautetun ohjelmakoodin suorittamiseen.

Ethereumin parissa puuhastelevilla louhijoilla on tavoitteenaan kerryttää Ethereitä. Kyseessä on eräänlainen ”token”, jota tarvitaan verkossa. Etheriä voisi ajatella polttoaineeksi, jota Ethereum-moottori tarvitsee toimiakseen. Sen lisäksi, että kyseessä on erillinen kryptovaluutta, käyttävät kehittäjät Etheriä lisäksi kuluista ja palveluista maksamiseen Ethereum-verkossa.

”Bitcoin on ennen kaikkea valuutta, ja tämä on yksi lohkoketjun käyttömahdollisuuksista. Se ei todellakana kuitenkaan ole ainoa mahdollisuus. Sitä voi vertailla johonkin, jonka kaikki tuntevat: sähköpostiin. Sähköposti on yksi tapa käyttää nettiä ja se on osaltaan auttanut Internetin suosion kasvussa, mutta siihen liittyy monia muitakin mahdollisuuksia.” 

– Tri Gavin Wook, Ethereumin perustaja.

Mikä on älykäs sopimus?

Älykkäät sopimukset, eli ”Smart Contracts”, on ilmaisu, jota käytetään kuvaamaan datakoodausta, jonka tarkoituksena on helpottaa rahan, sisällön, kiinteistöjen tai jonkun muun arvokkaan vaihtamista omistajalta toiselle.

Kun suoritat älykkään sopimuksen lohkoketjussa, tulee siitä itsestään suorittava tietokoneohjelma, joka toimii automaattisesti tiettyjen kriteereiden täyttyessä. Koska älykkäitä sopimuksia käytetään lohkoketjussa, toimii ohjelma tismalleen kuten se oli ohjelmoitu, ilman mahdollisuutta sensuuriin, petoksiin ja sulkemisiin, sekä ilman kolmansien osapuolten vaikutusta.

Vaikka kaikilla lohkoketjuilla on kyky käsitellä koodia, on suurin osa lohkoketjuista rajallisia. Ethereum on kuitenkin tässä suhteessa erilainen. Sen sijaan, että se tarjoaisi joukon rajoitettuja toimintoja, pystyvät Ethereumin kehittäjät luomaan tismalleen haluamansa toiminnot. Tämä tarkoittaa sitä, että kehittäjät voivat rakentaa tuhansia erilaisia sovelluksia, joiden avulla on mahdollista saavuttaa paljon enemmän kuin mitä tähän mennessä olemme nähneet.

”Ethereum-lohkoketju tarjoaa upeita mahdollisuuksia. Yksi niistä ovat älykkäät sopimukset. Se on juuri sitä, miltä se kuulostaakin. Kyseessä on sopimus, joka toimii itsestään ja hoitaa kaiken toimeenpanosta, hallinnoimisesta ja maksujen suorittamisesta lähtien.”

– Don Tapscott

 

Ethereum on virtuaalinen koneisto

Ennen Ethereumia lohkoketjuohjelmat kykenivät suorittamaan hyvin rajoitettuja tehtäviä. Esimerkiksi Bitcoin ja monet muut kryptovaluutat on kehitetty erityisesti ”peer-to-peer” -tyyppisiksi vertaisverkkoon pohjautuviksi digitaalisiksi valuutoiksi.

Kehittäjien eteen muodostui ongelma. Vaihtoehtona oli joko laajentaa Bitcoinin mahdollisuuksia – joka on hyvin monimutkainen ja aikaavievä tehtävä – tai kehittää aivan uudenlainen lohkoketjuohjelma upouudelle alustalle. Ymmärrettyään aiemmat rajoitteet, päätti Ethereumin perustaja Vitalik Buterin kehittää uuden tavan käsitellä ongelmaa.

”Uskon, ettei Bitcoin-ryhmä käsitellyt ongelmaa oikealla tavalla. Ajattelin, että ne keskittyisivät yhteen sovellukseen läpikotaisin, mutta sen sijaan ne ottivat lähestymistavaksi sveitsiläistä monitoimiveistä muistuttavan ratkaisun. ”

 – Vitalik Buterin, Etehreumin perustaja

 

Ethereumin tärkein keksintö on Ethereum Virtual Machine (EVM), joka on Ethereum-verkossa toimiva täydellinen TUring-ohjelma. Sen avulla kuka tahansa voi käyttää mitä tahansa ohjelmaa ohjelmointikielestä riippumatta, kunhan käytössä on riittävästi aikaa ja muistia. EVM tekee lohkoketjusovellusten hankkimisesta yksinkertaisempaa ja tehokkaampaa.

Joka sovellukselle aivan uuden lohkoketjun rakentamisen sijaan Ethereum mahdollistaa tuhansien erilaisten sovellusten kehittämisen yhdellä alustalla.

Mihin Ethereumia voidaan käyttää?

Ethereum tarjoaa kehittäjille mahdollisuuden rakentaa ja käyttää hajautettuja sovelluksia. Hajautettu sovellus, jota kutsutaan myös nimellä DAPP, palvelee käyttäjiään muutamassa erityisellä tavalla. Esimerkiksi Bitcoin on DAPP, joka antaa käyttäjilleen elektronisen ”peer-to-peer” -vertaisverkkoon pohjautuvan transaktiojärjestelmän, joka mahdollistaa Bitcoin-maksut. Koska hajautetut ohjelmat luodaan lohkoketjuverkossa toimivan koodin avulla, ei niitä kontrolloi yksi ainoa tai mikään keskeinen taho.

Kaikki keskitetyt palvelut voidaan hajauttaa käyttämällä Ethereumia. Kuvittele kaikkia niitä palveluita, joita on olemassa sadoilla eri toimialoilla. Pankkilaina on hyvä esimerkki, mutta muita mahdollisuuksia liittyy esimerkiksi äänestysjärjestelmään, julkisiin rekistereihin ja moneen muuhun.

Ethereumia voidaan myös käyttää hajautetun autonomisen organisaatioiden (DAO) rakentamiseen. DAO on täysin itsenäinen ja hajautettu organisaatio ilman johtajaa. DAO:t toteutetaan ohjelmakoodin avulla älykkäissä sopimuksissa, jotka on kirjoitettu Ethereumin lohkoketjuun.

Koodi on suunniteltu korvaamaan organisaation tavalliset säännöt ja rakenteet. Tällä tavalla poistuu tarve ihmisen tai keskitetyn tahon hallinnalle. DAO:n omistavat kaikki, jotka ostavat tokeneita, mutta osakeomistuksen tyyppisen ratkaisun sijaan tokeneita pidetään eräänlaisina osuuksina, jotka antavat ihmisille oikeuden äänestää.

”DAO koostuu yhdestä tai useammasta sopimuksesta ja sitä voi rahoittaa ryhmä samanhenkisiä sijoittajia. DAO toimii täysin läpinäkyvästi, eikä se ole ihmisten vaikutuksesta riippuvainen – ei edes sen kehittäjistä. DAO on olemassa verkossa niin kauan kun sen olemassaolosta maksetaan ja niin kauan kun se tarjoaa hyödyllisiä palveluita asiakkailleen.”

– Stephen Tual, Ethereumin entinen Chief Compliance Officer.

 

Vitalik Buterin selittää Ethereumin toimintaa:


 

Ethereumin hajautetun alustan hyvät ja huonot puolet

Hajautetun ohjelman hyvät puolet?

Koska lohkoketjua ohjaavat hajautetut sovellukset, on sillä seuraavanlaisia hyötyjä:

Muuttumaton – kolmas osapuoli ei pysty muokkaamaan tietoja.

Manipulointi ei ole mahdollista – sovellukset pohjautuvat verkkoon, joka toimii konsensuksen perusteela. Tällöin sensuuri on sula mahdottomuus.

Varma – koska tällä ohjelmalla ei ole keskuspistettä ja koska se käyttää krytografiaa, on se suojassa tietomurroilta ja petoksilta.

Ei sammu – Sovellus ei koskaan lakkaa toimimasta, eikä sitä ole mahdollista sulkea.

 

Hajautetun ohjelman huonot puolet?

Vaikka hajautetuissa sovelluksissa on monia hyviä puolia, ei se ole täysin ilman huonojakaan puolia. Koska älykkäiden sopimusten taustalla olevan koodin ovat kirjoittaneet ihmiset, ovat älykkäät sopimukset juuri niin hyviä kuin niiden kirjoittajat. Virhe koodeissa tai muualla saattaa johtaa ennalta-arvaamattomiin tilanteisiin. Jos käytetään väärää koodia, ei ole olemassa mitään tehokasta tapaa estää hyökkäystä tai muutakaan hyväksikäyttöä ilman, että verkko suostuu kirjoittamaan koodin uudelleen.

Tämä sotii tosin lohkoketjun taustalla olevia periaatteita vastaan. Lisäksi yksi ominaispiirre, eli valuutan muuttumattomuus, poistuisi kuvioista.

 

Mitä sovelluksia Ethereumille parhaillaan kehitetään?

Ethereumin alustaa käytetään nyt erilaisten sovellusten luomisessa eri palveluille ja toimialoille. Koska kehittäjät toimivat aiemmin kartoittamattomalla alueella, on vaikea ennustaa etukäteen, mitkä sovellukset tulevat onnistumaan ja mitkä epäonnistuvat.

Tässä esitellään muutama jännittävä projekti.

Weifund tarjoaa avoimen alustan joukkorahoituskampanjoille (crowdfunding) älykkäitä sopimuksia hyödyntämällä. Tämä mahdollistaa maksujen muuntamisen sopimustueksi, digitaalisten resurssien käyttäämisen sekä vaihdot ja myynnit Ethereumin järjestelmässä.

Uport tarjoaa käyttäjille varman ja yksinkertaisen tavan ottaa henkilöllisyys ja henkilötiedot kokonaan hallintaan. bjuder ett säkert och enkelt sätt för användare att ta fullständig kontroll över sin identitet och personlig information. Hallituksiin ja niden eri instituutioihin tukeutumisen sijaan käyttäjät voivat itse päättää, kellä on pääsy heidän käyttötietoihin ja henkilötietoihin.

BlockApps tarjoaa yksinkertaisen ratkaisun yrityksille, jotka haluavat rakentaa, hallinnoida ja käyttää lohkoketjusovelluksia. Soveltuvuusselvityksestä täydellisiin tuotantojärjestelmiin tarjoaa BlockApps kaikki tarvittavat työkalut yksityisiin, osittain yksityisiin ja julkisiin alakohtaisten lohkoketjusovellusten luomiseen.

Proveniens käyttää Ethereumia tekemään epäselvistä toimitusketjuista läpinäkyvämpiä. Selvittämällä tuotteen alkuperän ja sen historian tämä projekti mahdollistaa avoimemman ja helpommin käytettävän rakenteen, jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoisempia valintoja tuotteita ostaessaan.

Augur on avoimen lähdekoodin alusta, jonka avulla kuka tahansa voi ennustaa tapahtumia ja tulla palkituksi, mikäli ne osuvat oikeaan. ”Reaalimaailman” tapahtumien pohjalta tehdyt ennusteet suoritetaan virtuaalisilla osakkeilla. Jos henkilö ostaa osakkeita toteutuneesta ennusteesta, saa hän siitä maksun.

Nähdäksesi muita Ethereumia tällä hetkellä käyttäviä projekteja, voit tutustua tähän sivustoon.

”Ethereum on loistava julkinen kokeilu, joka näyttää meille älykkäiden sopimusten arvon julkisessa lohkoketjussa. Tätä saattaa joskus kuulla kutsuttavan pelottavaksi innovaatioksi. – Tämä on jotain sellaista, mitä ei olla vielä nähty Internetin aikakaudella.”

– Caleb Chen, London Trust Media.

DAO-hakkerointitapaus, joka vaaransi kaiken

Kirjoitimme hieman aiemmin tässä artikkelissa siitä, kuinka Ethereumia voi käyttää DAP-sovellusten rakentamiseen. Miten on hajautettujen riipumattomien järjestöjen laita? Noh, vuonna vuonna 2016 tapahtui jotain ikävää. Eräs start up -yritys, joka työskenteli ”The DAO” -työnimellä tunnetun DOA-projektin parissa, joutui hakkeroinnin kohteeksi.

DAO oli projekti, jonka kehitti ja ohjelmoi ryhmä, joka on myös toisen, Slock.it -nimisen start up -yrityksen takana. Tavoitteena oli pystyttää pääomayritys ilman ihmisiä. Yritys, jonka avulla sijoittajat voisivat tehdä päätöksiä älykkäitä sopimuksia käyttämällä. Nämä DAO:t rahoitettiin token-myynnin avulla ja eri ihmisiltä onnistuttiin keräämään kaiken kaikkiaan 150 miljoonaa dollaria. Välittömästi sen jälkeen kun varat olivat saatavilla, DAO joutui tuntemattoman hyökkääjän kohteeksi ja siltä ryöstettiin pääomaa 50 miljoonan dollarin edestä. Vaikka hyökkäys oli mahdollinen DAO:n teknisen virheen takia, joutuivat Ethereumin perustajat ja kehittäjät siivoamaan sotkun.

Muutokset Ethereumin koodissa

Edestakaisin soutamisen ja huopaamisen jälkeen Ethereum-organisaatio päätti lunastaa takaisin varastetut rahat menetelmällä, jota kutsutaan nimellä ”hardfork” eli kirjaimellisesti käännettynä ”kova haarukka”. Tämä tarkoittaa toisin sanoen koodin muuttamista. Tällä tavalla pystyttiin siirtämään varastetut rahat uuteen älykkääseen sopimukseen, jonka tarkoituksena oli saada alkuperäiset omistajat luopumaan tokeneistaan. Tässä kohtaa homma muuttuu monimutkaiseksi. Tämän päätöksen seuraukset ovat täynnä ristiriitoja ja jatkuvan keskustelun alla.

Tässä on siihen syy: Ethereum perustuu lohkoketjuteknologiaan, jossa transaktioita ei voi muuttaa tai peruuttaa. ”Hardforkin” avulla lohkoketjun toimintaan liittyviä sääntöjä muutamalla Ethereum otti tietoisen riskin, sillä se ei vastannut lohkoketjun toiminnan keskeisimpiä arvoja. Jos lohkoketju muuttuu joka kerta kun siihen liittyy suuri summa rahaa tai jokin asia vaikuttaa negatiivisesti riittävän moneen ihmiseen, menettää lohkoketju ainutlaatuiset arvonsa, joita ovat anonymiteetti, vapaus manipuloinnista ja muuttumattomuus.

Vaikka lopulta valittiinkin vähemmän aggressiivinen haarukkaratkaisu, olivat Ethereum-organisaatio ja sen perustajat vaarallisessa tilanteessa. Jos menetettyjä sijoitusrahoja ei olisi onnistuttu saamaan takaisin, olisi se vahingoittanut luottamusta. Toisaalta siinä tilanteessa oli käytännössä pakko ottaa riski ja tehdä asioita, jotka sotivat koko hajauttamisen ajatusta vastaan.

Lopputulos – jaettu Ethereum

Lopulta Ethereum päätti tehdä niin kutsutun ”hardforkin” saadakseen rahat takaisin. Kaikki eivät olleet tästä päätöksestä yksimielisiä, joka johti jakautumiseen, jonka vuoksi nyt on olemassa kaksi erillistä lohkoketjua. Ne, jotka eivät halua mitään muutoksia entiseen, voivat käyttää Ethereum Classicia. Ne, jotka hyväksyivät tiettyjen lohkoketjun osien uudelleenkoodaamisen, voivat käyttää Ethereumia.

Molemmilla lohkoketjuilla on samat hyödyt ja ominaisuudet, jotka olivat voimassa ennen ”kovan haarukan” käyttämistä. Se tarkoittaa sitä, että kaikki, mitä Ethereumissa tapahtui ennen tätä tapahtumaa pätevät myös Ethereum Classic -lohkoketjussa. Myös haarukan käyttöönoton jälkeen molemmat lohkoketjut muistuttavat pitkälti toisiaan.

Ethereumin tulevaisuus täynnä ennalta-arvaamattomia esteitä 

DAO-hakkerointitapauksesta huolimatta Ethereum porskuttaa täysillä ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Ethereumin helppokäyttöinen alusta, joka mahdollistaa lohkoketjuteknologian pysyvän voiman hyödyntämisen, edesauttaa maailmantalouden hajauttamista. Hajautetuilla sovelluksilla on potentiaalia muuttaa monia eri toimialoja perinpohjaisesti, kuten esimerkiksi rahoitusalaa, kiinteistöalaa, akateemista maailmaa, vakuutusalaa, terveydenhuoltoa, julkista sektoria ja monia muita.

”Jos olet sitä mieltä, että Internet on vaikuttanut elämääsi, voit nyt jo varautua siihen, että myös Ethereumilla tulee olemaan samanlainen vaikutus siihen, kuinka kommunikoimme ja koko infrastruktuuriin, jossa tietoa käsitellään. Sillä tulee olemaan vaikutusta kaikkiin olemassaolomme eri osa-alueisiin. Lohkoketjuidentiteettiä ja yhteyspistettä käytetään erilaisten monipuolisten tarjousten kanssa integroimiseksi. 

”Tämä pitää sisällään joukkorahoitusalustat (Weifund), ryhmätyökalut (Boardroom), musiikin / elokuvan / taiteen tarjonnan, rekisteröitymisalustat, tulevaisuuden tutkimusalustat, tulevaisuutta tutkivat markkinat (Gnosis) sekä pelisovellukset (Virtue poker).”

– Joseph Lubin, Consensyksen toimitusjohtaja.

Suuret yritykset tulevat käsittelemään liiketoimintaprosessejaan yksityisissä lohkoketjuissa

Yksityiset lohkoketjut: Kahden vuoden kuluessa suuret yritykset tulevat suorittamaan monet liiketoimintaprosessinsa niiden omissa, yksityisissä yrityslohkoketjuissa. Työkaverit, asiakkaat, toimittajat ja palveluntarjoajat voivat luotettavasti muodostaa yhteyden yrityksen yksityisiin lohkoketjuihin erittäin salattujen ja varmennettujen transaktioiden välityksellä.

”Consorita»-lohkoketjut: Kahden vuoden kuluessa monet yritykset alkavat käyttämään niin kutsuttuja konsortiolohkoketjuja, joissa järjestelmä koostuu pienemmästä määrästä osuuksia ja jakavat keskenään tietoa luotettavan rakenteen tai arvoketjujen kautta.

Julkisten lohkoketjujen kaupallinen käyttö: Jotkut yritykset käyttävät julkista Ethereumia niiden ”käyttötapauksissa” ja käyttävät samoja lohkoketjukomponentteja kuin ne, jotka ovat ostaneet tai käyttäneet yksityisiä Ethereum-pohjaisia toteutuksia.

Ethereum-alusta auttaa myös muuttamaan tapaa, jolla käytämme Internetiä. Hajautetut ohjelmat yrittävät muuttaa verkkoa. Se on tietopohjainen verkko, jossa on lähes reaaliajassa mahdollista nähdä, jakaa ja kommunikoida verkossa arvoja ja muuttaa arvoja ilman, että kolmannet osapuolet pääsevät väliin.

Vaikka lohkoketjualustoja tutkitaan ja kehitetään jatkuvasti, on Ethereumista tullut tosiasiallinen standardi. Vähän aikaa sitten JPMorgan julkaisi oman Quorum-alustansa, joka suunniteltiin ja kehitettiin Ethereum Client -ohjelmalla (Jeff Wilcken ja hänen tiiminsä esittelemänä). Useat muut suuret pankit käyttävät niin ikään Ethereumia. Microsoft on asettanut Bletchely-alustansa Ethereumille eräänlaiseksi ”tolpaksi” keskelle lohkoketjuja. Useat yritykset ja toimipaikat jatkavat Ethereumin kehittämistä sekä Ethereumin ja muiden valuuttojen koodipohjan kehittämistä. Tästä tullaan varmasti kuulemaan vähitellen yhä enemmän uutisia.

”Lohkoketjun rakentamiseen tarvitaan (globaali) yhteisö, jota edistävät suuresit elävä verkosto sekä avoimen lähdekoodin kehittäjistä muodostuva organisaatio. Ne parantavat Ethereum-alustaa ja auttavat nopeuttamaan kehitystä niin, että Etherereumia käyttävät toimialat toimisivat entistä paremmin. Kaikki nämä ajalliset ja rahalliset sijoitukset kertovat siitä suuresta luottamuksesta, jonka Ethereum on saanut osakseen, sekä lisäksi yrityksen tulevasta arvosta, jonka yritykset ja kehittäjät näkevät erilaisissa mahdollisuuksissa, joita tulevaisuus tuo tullessaan.”  

– Joseph Lubin, Consensyksen toimitusjohtaja.

Ethereum on vielä varhaisessa vaiheessa ja edessä on takuulla vastoinkäymisiä, poistettavia esteitä ja ratkaistavia ongelmia, mutta näyttää siltä, että Ethereum on lyömässä itseään läpi vallankumouksellisena alustana. Kaikkein jännittävintä ohjelmaa ei vielä luultavasti ole kirjoitettu tai keksittykään, joten jäämme innolla odottamaan mahdollisuuksia, joita tulevaisuus tuo tullessaan.