Opas

Mitä on lohkoketjuteknologia?

Soveltuvuus
Nybegynner
Onko lohkoketjuteknologia uusi Internet?
Jan H

Tässä oppaassa:

vad ar blockchain

Lohkoketju on epäilemättä nerokas keksintö, jonka takana on yksi henkilö tai useammasta henkilöstä koostuva ryhmä, joka käyttää peitenimeä Satoshi Nakamoto. Mutta niistä ajoista lohkoketju on kehittynyt joksikin paljon suuremmaksi kuin mitä se aikoinaan oli ja kaikkien huulilla on nyt sama kysymys: Mikä ihmeen lohkoketju?

Sallimalla digitaalisen tiedon jakamisen, muttei kopioimisen, lohkoketjuteknologia luo rakenteen aivan uudenlaiselle Internetille. Alunperin kryptovaluutta Bitcoinia tukemaan luotu lohkoketju tarjoaa nyt monenlaisia jännittäviä sovellusmahdollisuuksia.

Bitcoinia kutsutaan joskus ”digitaaliseksi kullaksi” ja tähän on hyvä syy. Bitcoinin kokonaisarvo on tällä hetkellä noin yhdeksän miljardia dollaria. Lohkoketjuisa voidaan Bitcoinien ohella säilyttää myös muita digitaalisia varantoja. Aivan kuten Internetiä, myöskään lohkoketjua käyttääkseen ihmisen ei tarvitse välttämättä tietää, kuinka se toimii. Sopiva määrä perustietämystä auttaa toki ymmärtämään, miksi tätä teknologiaa kutsutaan vallankumoukselliseksi. Tämän myötä toivomme, että tulet nauttimaan tästä lohkoketjua käsittelevästä oppaasta.

Mitä on lohkoketjuteknologia?

”Lohkoketju on digitaalinen tilikirja, jossa rahaan liittyvät transaktiot voidaan ohjelmoida luetteloimaan arvo kokonaisuudessaan pelkkien rahatransaktioiden arvon sijaan.”
– Don ja Alex Tapscott, ”Bitcoin Revolution” -kirjan (2016) tekijät

Hajautettu tietokanta

Kuvittele, että laskentataulukko on kopioitu tuhansia kertoja tietoverkossa. Kuvittele, että tämä verkko on suunniteltu päivittämään laskentataulukkoa säännöllisesti. Näin sinulla on perusymmärrys siitä, mikä lohkoketju oikein on.

Lohkoketjuun tallennetut tiedot ovat yhteisiä ja tietokantoja päivitetään jatkuvasti. Tällaisen verkoston hyödyntämisellä on selkeitä etuja. Lohkoketjutietokantaa ei säilytetä ainoastaan yhdessä paikassa, vaan rekisterimerkinnät ovat täysin julkisia ja helposti tarkistettavissa. Tietokannasta ei ole olemassa keskitettyä versiota, johon hakkeri voisi mahdollisesti yrittää murtautua. Dataa tallentuu samanaikaisesti miljoonille tietokoneille ja kaikki tiedot ovat kaikkien saatavilla verkossa

Mikä on lohkoketju? – Maailman talousfoorumi

Hieman aiemmin esiteltyä laskentataulukkoesimerkkiä jatkaaksemme tarkastelemme seuraavaksi Google Docsin laskentataulukkoa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Lue alapuolella oleva lohkoketjuasiantuntijan laatima teksti.

Lohkoketju Google-asiakirjana

Perinteinen tapa jakaa asiakirja on lähettää Microsoft Word -asiakirja vastaanottajalle ja pyytää häntä tekemään siihen tarvittavat muutokset. Ongelma on siinä, että lähettäjän tulee odottaa niin kauan, että hän saa itselleen siitä uuden, muutetun version, ennen kuin asiakirjaa pääsee lukemaan tai siihen voi tehdä lisää muutoksia. Tämä tarkoittaa sitä, ettei tähän asiakirjaan ole mahdollista päästä käsiksi ennen kuin toinen henkilö on hoitanut asiansa loppuun. Näin tietokannat toimivat nykyään.

Kaksi omistajaa eivät voi tehdä samaan asiakirjaan muutoksia yhtäaikaa. Juuri näin pankit hoitavat tapahtumansa nykypäivänä. Ne lukitsevat väliaikaisesti pääsyn tai vähentävät saldoa tapahtumien aikana. Päivitysten jälkeen toinen osapuoli voi tarkistaa ne. Google Docsin tai Google Sheetsin avulla molemmilla osapuolilla on pääsy samaan asiakirjaan tismalleen samaan aikaan, jolloin sama versio asiakirjasta on näkyvillä kummallekin osapuolelle. Kyseessä on kuin jaettu kansio, joka on yhteinen. Hajautettu malli astuu kuvioihin silloin kun jakoon osallistuu useampia osapuolia.

Ajattele, kuinka monia julkisia asiakirjoja ja tehtäviä voidaan käsitellä tällä tavoin. Sen sijaan, että asiakirjat siirrettäisiin käyttäjältä toiselle ja siten on riski kahden eri version tarkastelemiseen epähuomiossa, eikö olisikin parempi, että kaikki liiketoimintaan liittyvät asiakirjat olisivat jaetussa paikassa, jossa ne ovat kaikkien nähtävillä ja päivitettävissä.

”Todella monet juridiset sopimukset soveltuisivat täydellisesti tähän ratkaisuun käytettäväksi. Asiakirjojen jakamiseksi ei tarvita lohkoketjua, mutta tämä analogia on todella vahva.” – William Mougayar, keksijä, markkinointitutkija ja -strategisti sekä lohkoketjujen asiantuntija

 

Lohkoketjun kestävyys

Lohkoketjuteknologia muistuttaa Internetiä siinä mielessä, että siihen sisältyy luontaisia vahvuuksia. Kun identtisiä tietolohkoja tallentaa verkkoon, ovat sen etuja muun muassa seuraavat:

  1. Lohkoketjuja ei ole mahdollista hallita yhdellä laitteella
  2. Lohkoketjuun ei liity yksittäistä kohtaa, jonka toimimattomuus vaarantaisi palvelun

Bitcoin keksittiin vuonna 2008. Sen jälkeen Bitcoin-lohkoketjua on käytetty ilman suurempia ongelmia. Ainoat Bitcoiniin liittyvät ongelmat tähän päivään mennessä ovat johtuneet hakkereista tai huonosta hallinnoimisesta. Toisin sanoen syynä ovat olleet inhimilliset tekijät tai vahingoittavat aikomukset, ei järjestelmä itsessään.

Internetkin on osoittanut olevansa yhä vahva, vielä 30 vuoden jälkeenkin. Se on saavutus, joka lupailee hyvää myös lohkoketjuteknologialle sen jatkaessa kehittymistään entistä parempaan suuntaan.’¨

 

”Se saattaa kuulostaa todelliselta vallankumoukselta, mutta lohkoketju on todella mekanismi, jossa kaikki yhdistyy tavalla, joka takaa täyden validoinnin. Siihen ei liity kadonneita transakioita, ihmisten tekemiä virheitä, mekaanisia virheitä tai tapahtumia, joita ei ole saatettu päätökseen molempien osapuolten hyväksymällä avalla. Parasta tässä teknologiassa on se, että tapahtuma on lueteltu ja tallennettu ei vain yhteen rekisteriin, vaan kokonaiseen tietojärjestelmään, jonka rekisterit ovat yhteydessä toisiinsa turvallisen validointimekanismin välityksellä.”

Ian Khan, luennoitsija, TEDx-puhuja, futuristi

 

Läpinäkyvä ja korruptoimaton

Lohkoketjuverkon olemassaolo perustuu yksimielisyyteen. Yksimielisyyteen, joka tarkistaa itsensä automaattisesti aina kymmenen minuutin välein. Kyseessä on eräänlainen digitaalisten arvojen itsetarkistusjärjestelmä. Verkko vahvistaa jokaisen transaktion kymmenen minuutin välein. Jokaista ryhmää näissä transaktioissa kutsutaan nimellä ”lohko”. Tähän liittyy kaksi erityisen tärkeää ominaisuutta:

  1. Läpinäkyvyys: Tieto säilytetään julkisesti koko verkostossa ja on siten luonnollisesti julkista tietoa.
  2. Korruptoimattomuus: Lohkoketjuun kuuluvan osan tietojen muuttaminen vaatisi valtavasti resursseja, sillä se edellyttäisi koko verkon koodaamista.

Teoriassa siihen on mahdollisuus, mutta käytännössä se on hyvin epätodennäköistä. Järjestelmän haltuun ottaminen Bitcoinien hankkimiseksi tulisi käytännössä romauttamaan valuutan arvon.

”Lohkoketju ratkaisee ongelmia manipulaatiolla. Kun puhun näistä asioista länsimaissa, kertovat monet luottavansa Googleen, Facebookiin, pankkeihin, jne. Muualla maailmassa organisaatioita ja yrityksiä kohtaan ei koeta samanlaista luottamusta, kuten vaikkapa Afrikassa, Intiassa, Itä-Euroopassa ja Venäjällä. loppujen lopuksi kyse ei ole paikoista, joissa ihmiset ovat rikkaita, vaan maista, jotka eivät ole vielä samalla tasolla.” Vittalik Buterin, Ethereumin perustaja.

Solmuista koostuva verkosto

Lohkoketju on niin kutsutuista solmuista koostuva verkosto 

Solmu eli ”node”: ”Lohkoketjuverkkoon yhdistetty tietokone suorittaa ohjelman, joka validoi tapahtumat ja lähettää ne eteenpäin.”

Yhdessä ne muodostavat laajan toissijaisen verkon ja tämä luo täysin uudenlaisia mahdollisuuksia Internetin toimintaan.

Jokainen solmu on eräänlainen lohkoketjun päällikkö ja muodostaa yhteyden verkkoon automaattisesti. Tässä mielessä voidaankin sanoa verkon olevan hajautettu. Jokaisella solmulla on kuitenkin syy haluta osallistua verkkoon Bitcoineja voitaakseen.

Usein sanotaan, että solmut louhivat Bitcoineja, mutta se on hiukan harhaanjohtavaa. Itse asiassa tapahtuu niin, että kaikki kilpailevat Bitcoineista ratkaisemalla erilaisia tehtäviä kuten palapelejä ja arvoituksia. Bitcoin oli alkuperäinen syy lohkoketjun syntymiseen, mutta nykyään voimme nähdä, että itse valuutta on vain yksi monista tavoista, joilla tätä teknologiaa voidaan soveltaa.

On olemassa noin 700 erilaista Bitcoinin tapaista kryptovaluuttaa (kolikko / token). Lisäksi alkuperäiseen lohkoketjukonseptiin on olemassa monia potentiaalisia soveltamistapoja. Jotkut ovat jo nyt aktiivisia,mutta monet ovat vielä kehityksen alla.

”Bitcoin muistuttaa jollain tapaa faksia. Yksittäinen faksi ei olisi koskaan voinut tehdä mitään, mutta kun kaikilla oli faksi, oli sen arvo aivan eri mittasuhteissa.”

Larry Summers, Yhdysvaltain entinen talousministeri.  

Ymmärrä lohkoketjun toimintaa paremmin parissa minuutissa

Hajautuksen idea

Lohkoketju on kehitetty hajautetuksi teknologiaksi.

Kaikki, mitä verkon sisällä tapahtuu on yksi osa suurta toiminnallista kokonaisuutta. Tällä on useita tärkeitä seurauksia. Luomalla uuden tavan tapahtumien valvomiseksi jäävät jotkut perinteiset kaupankäynnin toiminnot tarpeettomiksi. Kauppatapahtuman suorittamiseen ei kulu tunteja tai päiviä, vaan esimerkiksi osakekaupat tulevat suoritetuksi lohkoketjussa välittömästi. Lisäksi se mahdollistaa eri tyyppisten rekistereiden tekemisen julkiseksi, kuten vaikkapa maanomistusoikeudet. Hajautttaminen on jo nykypäivää.

Globaali tietokoneiden verkosto käyttää lohkoketjuteknologiaa hallinnoidakseen tietokantaa, johon Bitcoin-transaktiot kirjataan. Siksi voidaankin sanoa, että Bitcoineja käsitellään sekä verkossa että sen ulkopuolella, eikä ainoastaan yhden toimijan toimesta. Tämä hajauttaminen tarkoittaa sitä, että verkko toimii vertaiskäytössä. Tämä mahdollistaa monenlaisia joukkoyhteistyön mahdollisuuksia, joita on nyt alettu tutkimaan tarkemmin.

”Uskon, että hajautettu verkosto tulee olemaan seuraava iso juttu teknologiassa tulee:”
Melaine Swan,«Blockchain: Blueprint for a New Economy» -kirjan (2015) kirjoittaja

Kuka käyttää lohkoketjua?

Vaikka olisit osa lohkoketjua, ei sinun tarvitse tietää mitään lohkoketjustasi voidaksesi hyötyä siitä.

Taloussektori on todennäköisin ala, joka voi hyödyntää tätä teknologiaa ensimmäisenä. Otetaanpa esimerkiksi kansainväliset rahansiirrot. Maailmanpankin arvion mukaan esimerkiksi vuonna 2015 siirrettiin yli 430 miljoonaa dollaria. Nyt lohkoketjujen kehittäjille on huikeasti kysyntää.

Lohkoketjut sivuuttavat välikädet tämäntyyppisissä transaktioissa. Sitä voidaan vertailla tietojenkäsittelyyn. Henkilökohtaiset tietokoneet rantautuivat valtaväestön joukkoon vasta sitten kun ne ilmestyivät ulkoisesti kirjoituspöytää muistuttavassa muodossa, josta nimitys pöytätietokonekin tulee. Sama tapahtui ”elektronisten lompakkojen” kohdalla, joita käytetään ostosten tekemiseen Bitcoineilla sekä Bitcoinien ja muiden valuuttojen säilyttämiseen.

Verkkopohjaiset tapahtumat liittyvät tiiviisti henkilöllisyyden todentamisprosesseihin. On helppo kuvitella, että lompakkosovellukset tulevat muuttamaan tulevaisuutta ja tapaa, jolla henkilöllisyyksiä käsitellään.

”Verkkoidentiteetti ja -maine tulevat hajautumaan. Tulemme omistamaan tiedot, jotka kuuluvat meille.». -William Mougayar, «The Business Blockchain: Promise, Practice, and Application of the Next Internet Technology» -kirjan (2016) kirjoittaja

Lohkoketju ja korkeampi turvallisuus

Tallentamalla tietoja koko verkossa lohkoketju eliminoi keskitettyyn tietojen tallennukseen liittyvät riskit.

Verkosta puuttuvat keskitykselle tyypilliset haavoittuvaisuudet, joita hakkerit voisivat käyttää hyväkseen. Nykyään Internetiin liittyy tietoturvaongelmia, joista kaikki ovat tietoisia. Olemme esimerkiksi riippuvaisia salasana- ja käyttäjänimijärjestelmästä, joka suojaa henkilöllisyyttämme ja tekemisiämme verkossa. Kryptoteknologiassa hyödynnetään lohkoketjupohjaisia turvallisuusmenetelmiä.

Syynä tähän ovat niin kutsutut julkiset ja yksityiset avaimet (avainparit). Julkinen avain on satunnaisista luvuista luotu rivi, joka on käyttäjän osoite lohkoketjussa. Verkossa lähetettävät Bitcoinit kirjataan kuuluvaksi tähän osoitteeseen. Yksityinen avain on kuin salasana, joka antaa omistajalle pääsyn Bitcoineihin tai muihin  arvo-osuuksiin. Jos tallennat tietoja lohkoketjun, ovat ne korruptoitumattomia. On lisäksi tärkeää säilyttää yksityinen avain turvassa varojen suojelemiseksi. Sen voi tehdä esimerkiksi kirjoittamalla sen ylös. Näin tulet tehneeksi niin kutsutun paperilompakon.

Uuden tason verkosto

Lohkoketjuteknologian myötä Internet saa aivan uudenlaisia toimintaulottuvuuksia.

Jo nykyään käyttäjien on mahdollista hoitaa asiat keskenään suoraan ilman välikäsiä. Jo vuonna 2016 vaihdettiin yli 200 000 dollaria päivässä. Tämä kaupankäyntitapa tulee kasvamaan entisestään turvallisuustoimintojen ansiosta. Etenkin rahoitusala on yksi niistä toimialoista, johon se tulee vaikuttamaan merkittävästi.

Goldman Sachs uskoo, että lohkoketjuteknologialla on suurta potentiaalia optimoida palkkiot ja maksut ja että sen myötä on mahdollista säästää jopa kuusi miljardia dollaria vuodessa.

”Vuosi 2017 tulee olemaan tärkeä vuosi lohkoketjuteknologiassa. Monet alan uusista yrityksistä alkavat joko tuottamaan voittoa tai katoavat menetettyään rahaa. Toisin sanoen 2017 tulee olemaan vuosi, jolloin nähdään yhä enemmän lohkoketjuteknologiaa konkreettisesti hyödyntäviä tuotteita ja kuullaan vähemmän hehkutusta sen ”taianomaisista” ominaisuuksista. Kuluttajille lohkoketjun toiminta ei niinkään näy, vaan teknologia on käytännössä näkymätöntä. Olen nähnyt henkilökohtaisesti muutamia lohkoketjuun liittyviä tuotteita, jotka tullaan lanseeraamaan tulevan vuoden aikana. Vuosi 2017 on tärkeä askel lohkoketjuteknologian käyttöönotossa. Tämän myötä skeptisimmätkin tulevat näkemään, kuinka kaikki toteutuu käytännössä, eivätkä jää vain suuriksi mahdollisuuksiksi.

-George Howard, Brownin yliopiston professori, Berklee College of Music, George Howard Strategicin perustaja

Onko lohkoketju eräänlainen uusi Internet? Internet 3.0?

 

Lohkoketju tarjoaa netinkäyttäjille vapauden luoda arvoja ja todentaa digitaalisia tietoja. Mitä uusia käteviä sovelluksia se tuo tullessaan?

 

  • Älykkäät sopimukset:
    • Nämä ovat hajautettuja tilikirjoja, jotka mahdollistavat yksinkertaisten, tiettyjen kriteerien täyttyessä itsestään toimivien sopimusten koodaamisen. Ethereum on avoimen lähdekoodin lohkoketjuprojekti, joka on luotu erityisesti tätä varten. Vaikka projekti onkin vielä varhaisessa vaiheessa, piilee siinä valtavasti potentiaalia näytää maailmalle, kuinka hyödyllistä tämä teknologia voikaan olla. Jo nyt älykkäät sopimukset kykenevät suorittamaan yksinkertaisia toimintoja. Esimerkiksi rahoitusinvestointien tuotto voidaan maksaa automaattisesti, kunhan sopivat ehdot täyttyvät.

 

  • Jakamistalous:
    • Uberin ja Airbnb:n kaltaisten yritysten kohdalla jakamistalous on osoittautunut menestyksekkääksi toimintamalliksi. Nykypäivänä autokyytiä tarvitsevan täytyy käyttää Uberin kaltaisia palveluita. Vertaisverkkomaksuja hyödyntämällä lohkoketju tarjoaa suoran yhteyden osapuolten välille. Tämä jos mikä on todella hajautettua taloutta. Aiempi esimerkki tästä on OpenBazaar. Se hyödyntää lohketjua tarjotakseen vertaisverkkoversion eBaystä. Lataa sovellus laitteellesi, niin voit käydä kauppaa OpenBazaarin kauppiaiden kanssa ilman kuluja. Tässä mallissa, joka toimii ”ilman sääntöjä” -ajatuksen pohjalta, on henkilökohtaisella maineella paljon suurempi merkitys kuin esimerkiksi eBayssä.

 

  • Joukkorahoitus (crowdfunding)
    • Gofundmen kaltaiset aloitteet ovat uuden vertaistalouden eturintamassa ja tällä hetkellä noste on huikeaa. Näiden projektien suosio osoittaa, että asiakkaat ovat kiinnostuneita vaikuttamaan asioihin ja siihen, kuinka tuotteita kehitetään. Lohkoketjut ovat tässä suhteessa käteviä ja voivat auttaa hankkimaan joukkorahoitusta. Yksi esimerkki tästä on Ethereum-pohjainen DAO (hajautettu autonominen organisaatio). Se onnistui keräämään uskomattomat 200 miljoonaa dollaria vain hiukan yli kahdessa kuukaudessa. Osallistujat ostivat DAO-tokeneita, joiden avulla he pystyivät äänestämään älykkäiden sopimusten sijoituksista riskipääomalla. Äänten lukumäärä määräytyi sen mukaan, kuinka paljon DAO-tokeneita heillä oli. Hakkerit kuitenkin osoittivat, että hanke käynnistettiin ilman riittäviä turvallisuusmekanismeja, ja sillä oli katastrofaaliset seuraukset. Tästä huolimatta DAO-kokeilu osoittaa, että lohkoketjulla on potentiaalia luoda uutta pohjaa taloudelliselle yhteistyölle.
  • Viranomaiset:
    • Julkaisemalla tuloksia avoimesti ja siten, että ne ovat laajasti saatavilla, hajautettu tietokantateknologia voi tarjota täydellisen käsityksen poliittisista valinnoista ja muista äänestysmuodoista. Ethereum-pohjaiset älykkäät sopimukset voivat automatisoida prosesseja. Boardroom-sovelluksen avulla organisaation päätöksiä voidaan tehdä lohkoketjussa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yrityksen johto on täysin läpinäkyvää ja hallittavissa digitaalisten varojen, arvojen tai tietojen osalta.
  • Toimitusketjun hallinta:
    • Kuluttajat ovat yhä enemmän kiinnostuneita tietämään, kuinka hyvin yritykset toteuttavat eettisiä lupauksiaan tuotteissaan. Hajautetut tilikirjat tarjoavat helpon tavan kontrolloida tällaisia asioita. Lohkoketjupohjainen aikaleima tarjoaa tietoa tällaisista asioista ja vahvistaa maantieteellisen sijainnin. Esimerkiksi timanttien kohdalla on tärkeää olla varma siitä, etteivät ne ole peräisin tietyiltä alueilta. Isobritannialainen yritys Provenance tarjoaa lohkoketjujen tarkastelumahdollisuuksia useissa eri tuotteissa. Nostetaan esimerkiksi vaikkapa kala. Ethereum-lohkoketjua käyttämällä voidaan tämän yrityksen pilottihankkeen avulla saada selville, onko japanilaisissa sushiravintoloissa myytävä, indonesialaisilta toimittajilta tullut kala kasvatettu ekologisesti oikein.
  • Tiedostojen säilyttäminen:
    • Tiedostojen tallentamisen hajottamisella Internetissä on monia hyviä puolia. Jos jaat tietoja verkon kautta, estät siten tietojen katoamisen tai hakkeroiduksi tulemisen. Inter Planetary File System (IPFS) helpottaa hajautetun Internetin toiminnan havannoillistamista. Se muistuttaa hieman tapaa, jolla BitTorrent siirtää tietoja verkossa. IPFS edellyttää yhteyden muodostamista keskitettyyn asiakaspalvelimeen. Uusi Internet, joka koostuu täysin hajautetuista verkkosivustoista tekee tiedostojen jakamisesta ja suoratoistamisesta huomattavasti nopeampaa. Tällainen parannus ei kuitenkaan ole ainoastaan helpotus, vaan suorastaan välttämättömyys sisällön toimittamiseksi verkon ruuhkaisuuden vuoksi.
  • Tulevaisuuden ennusteet:
    • Joukkorahoitetut tulevaisuuden tutkimukset ja ennusteet tulevista tapahtumista ovat osoittautuneet erittäin menestksekkäiksi. Kun on mahdollista nähdä keskimäärin, mitä ihmiset ajattelevat, vaikuttaa se poistavan ennakkoluuloja ja harhaluuloja. Lohkoketjut ovat eräänlainen ”joukkoviisauden” teknologian muoto, jota tullaan epäilemättä käyttämään monin eri tavoin tulevina vuosina.
    • Augur-sovellus on vielä beta-ohjelmassa, mutta se tarjoaa juuri tällaisia mahdollisuuksia. Osallistujat voivat tienata rahaa hankkimalla osakkeita toteutuneiden ennustusten pohjalta. Mitä enemmän osakkeita ostat, sitä suuremmat ovat tuotot. Jo hyvin pienellä sijoituksella voi lähteä mukaan toimintaan, esittää kysymyksen, luoda tulevaisuuden tapahtuman perusteella markkinat ja kerätä osallistujilta maksuja.
  • Immateriaalioikeuksien suojaaminen:
    • Digitaalista tietoa voidaan kopioida äärettömästi, mutta myös jakaa – kiitos Internetin. Tämän myötä netinkäyttäjillä on käytössään todellinen kultakaivo ilmaisella sisäänpääsyllä. Toisaalta ne, jotka omistavat oikeudet Internetissä levitettävään sisältöön, eivät ole aivan yhtä onnekkaita. Monet ovat menettäneet hallintansa omaisuuteensa ja sen myötä myös menettäneet rahaa. Älykkäät sopimukset voivat suojata oikeuksia ja automatisoida immateriaalioikeuksien myyniä verkossa, jolloin kopioinnin ja jakamisen riski pienenee tehokkaasti.
      Mycelia käyttää lohkoketjua peer to peer-tyyppisen musiikin jakeluohjelman luomiseen. Brittilaulaja Imogen Heapin perustama ohjelma sallii kappaleiden myymisen suoraan yleisölle sekä myös mahdollistaa lyhyempien näytteiden lähettämisen tuottajille. Rojaltit lasketaan ja maksetaan automaattisesti. Lohkoketjuissa hienoa on se, että ne mahdollistavat mikromaksut.
  • Internet of Things (IoT)
    • Mikä on IoT? Pähkinänkuoressa: Kyse on sähköisen verkossa siirtyvän viestinnän hallinnoimisesta. Otetaan esimerkiksi varastonlämpötila. Älykkäät sopimukset tekevät järjestelmän hallinnoimisesta kaukosäätimellä mahdollista. Ohjelmistojen, antureiden ja verkkojen yhdistelmä mahdollistaa tiedonsiirron kohteiden ja mekanismien välillä. Lopputuloksena on tehokkuuden parantaminen ja parempi kustannusten seuranta. Monet suuret tuotanto-, teknologia- ja televiestintäyritykset pyrkivät hallitsemaan näitä markkinoita, kuten Samsungin, IBM:n ja AT & T:n kaltaiset jätit. IoT-sovelluksia tullaan löytämään kaikkialta aina tietojenhallinnasta data-analyysiin ja automaattiseen järjestelmänhallintaan suuressa mittakaavassa.
  • Mikroverkosto lähiverkossa:
    • Lohkoketjuteknologia mahdollistaa myös lähiverkkojen mikroverkostoissa syntyvän uusiutuvan energian ostamisen ja myymisen. Kun aurinkopaneelit tuottavat liian paljon energiaa, voi Ethereum-pohjainen älykäs sopimus jakaa ylimääräisen energian. Brooklynissä toimii Consensys-niminen yritys, joka on yksi maailman johtavista Ethereum-sovellusten valmistajista. Niillä on jo kehitettynä prototyyppi sovelluksesta, joka käyttää Ethereumin älykästä sopimusta mikroverkon energianseurannan ja -jakelun automatisoimiseksi. Nämä niin kutsutut ”älykkäät verkot” ovat yksi parhaista Internetin toiminnallisuutta havainnollistavista esimerkeistä.
  • Identiteetinhallinta:
    • Verkossa on suuri tarve identiteetin hallinnan parantamiseen. Mahdollisuudet varmentaa henkilöllisyys ovat tärkeitä kun liiketoimia hoidetaan verkon välityksellä. Tämänhetkiset ratkaisut ovat kuitenkin kehnoja. Hajautettu tilikirja tarjoaa paremmat mahdollisuudet todistaa, kuka olet, sekä lisäksi digitalisoida henkilökohtaisia asiakirjoja. Henkilöllisyyden suojaus on tärkeää ja sen tärkeys korostuu entisestään online-viestinnässä, josta yhtenä esimerkkinä mainittakoon jakamistalous. Hyvä maine on kenties kaikkein tärkein kriteeri transaktioiden suorittamiseen verkossa. Digitaalisten identiteettistandardien kehittäminen on varsin monimutkainen prosessi. Teknisten haasteiden lisäksi edellytetään yhteistyötä yksityisyritysten ja eri maiden hallitusten välillä. Eri maiden lait ja säädökset saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia. Verkkokaupat ovat tällä hetkellä riippuvaisia SSL-teknologiasta voidakseen tarjota turvallisuutta kaupankäyntiin. Netki on yritys, joka pyrkii luomaan SSL-standardin lohkoketjuun. Hiljattain ilmoitettiin 3,5 miljoonan suuruisesta rahoituksesta ja lopullinen tuote julkaistiin vuonna 2017.
  • AML ja KYC:
    • Rahanpesun estämisessä (AML) ja ”know-your-customer” (KYC) -käytännössä on suurta potentiaalia räätälöimiseen lohkoketjussa. Nykyään jokainen asiakaskohtaaminen edellyttää työlään ja monivaiheisen prosessin läpikäymistä. KYC-kustannuksia on mahdollista pienentää hallinnoimalla käytäntöä alustalla, johon voi liittyä useampia yrityksiä ja jonka seurauksena tehokkuus kasvaa. Polycoin on yritys, jonka tarjoama AML / KYC -tuote tarjoaa mahdollisuuden analysoida transaktioita. Epäilyttävät tapahtumat siirtyvät manuaaliseen käsittelyyn. Toinen startup on nimeltään Tradle, joka kehittää Trust In Motion -nimistä ohjelmaa. Sitä kutsutaan leikkisästi nimellä ”KYV:n Instagram” ja se tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden ottaa kuvan tärkeistä asiakirjoista, laskuista, jne. Kun ne vahvistetaan pankin toimeista, voidaan ne varastoida koodattuina kryptoketjuun.
  • Tiedonkäsittely:
    • Nykyään on mahdollista käyttää sosiaalista mediaa kuten Facebookia täysin ilmaiseksi henkilötietojen luovuttamista vastaan. Tulevaisuudessa käyttäjät voivat käsitellä ja myydä tietoja, joita heidän online-aktiviteettinsa tuottavat. Bitcoin soveltuu erinomaisesti tämänkaltaisiin maksuihin siksi, että se mahdollistaa myös hyvin pienten maksujen suorittamisen. MIT-yliopistolla on käynnissä Enigma-niminen projekti, joka havainnoillistaa yksityisyyden tärkeyttä henkilökohtaisiin tietoihin kohdistuvilla markkinoilla. Enigma käyttää kryptoteknologiaa päästääkseen henkilökohtaisia tietoja liikkumaan solmujen välillä samalla kun se suorittaa analyysejä tietoryhmästä kokonaisuutena. Tietojen pirstoutuminen tekee Enigmasta skaalautuvan verrattuna lohkoketjuratkaisuihin, joissa tietoa monistetaan joka solmussa. Beta-version odotetaan ilmestyvän kuuden kuukauden sisällä.
  • Maan omistusoikeudet:
    • Lohkoketjut tekevät kaikenlaisista kirjanpitoon tai asiakirjojen hallintaan liittyvistä tehtävistä suoriutumisesta tehokkaampaa. Yksi esimerkki liittyy maan omistusoikeuksiin. Ne on kohtalaisen helppo väärentää ja lisäksi kalliita ja työläitä käsitellä. Useat maat ovat ryhtyneet hyödyntämään lohkoketjusovelluksia maakaupoissa ja maanvuokrauksessa. Honduras oli yksi ensimmäisistä maista, joka ilmoitti tällaisesta projektista vuonna 2015, vaikka projektin tämänhetkinen tila onkin epäselvä. Georgia solmi sopimuksen Bitfury Groupin kanssa tänä vuonna luodakseen maaoikeuksiin liittyvän lohkoketjuprojektin. Hernando de Soton (kuuluisa taloustieteilijä ja omistusoikeuden kannattaja) sanotaan olevan yksi projektin neuvonantajista. Ruotsi on hiljatain niin ikään ilmoittanut käynnistävänsä maaoikeuksiin liittyvän projektin.
  • Osakekauppa:
    • Lohkoketjuteknologian myötä lisääntynyt tehokkuus osakekaupoissa viittaa siihen, että sitä tullaan soveltamaan entistä enemmän myös tällä osa-alueella. Vertaisteknologian avulla oston voi vahvistaa lähes välittömästi (nykyään se voi viedä jopa päiviä). Välikäsien tarpeettomuus tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia. Jotkut pörssit työstävät parhaillaan lohkoketjuapplikaatioiden prototyyppien parissa, kuten esimerkiksi ASX (Australian Securities Exchange), Deutsche Borse (Frankfurt Stock Exchange) ja JPX (Japan Exchange Group). Nasdaqin Linq on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä projekteista. Se toimii yhteistyössä lohkoketjuorganisaatio Chainin kanssa ja julkisti ensimmäisen onnistuneen osakekaupan jo vuonna 2015. Nasdaq tekee lisäksi yhteistyötä Viron pörssin kanssa vastaavanlaisessa projektissa.

 

”2016 oli vuosi, jolloin lohkoketjuteoria hyväksyttiin. Se kuitenkin oli silloin vielä vain kaukainen teoreettinen mahdollisuus, jossa suuret toimijat leikkivät enimmäkseen keskenään. Nykyään lohkoketjuteknologia myllertää maailmaa ja siitä on tullut yhä kaupallisempaa. Vuonna 2017 tullaan toteuttamaan monia hyviä projekteja ja jotkut niistä tulevat tuottamaan rahaa. Sijoituksia tullaan tekemään jatkossakin, mutta niiden yhteisarvo tulee olemaan pienempi kuin vuosina 2015 ja 2016. Jotkut tulevat myymään projektinsa muille toimijoille.”

-Judd Bagley, Overstock.comin viestintäjohtaja ja t0.comin tiedottaja.