Token

Litecoin

(LTC)
Tyyppi
Valuutta
 • Yleiskatsaus
 • Coindata
 • Markkinat
 • Mikä on Litecoin?
 • Mikä on Scrypt-algoritmi?
 • Mitä eroja Litecoinin ja Bitcoinin välillä oikeastaan on?
 • Lisätoiminto Bitcoiniin
 • Keitä Litecoinin taustalta löytyy?
 • Mihin LTC-valuuttaa käytetään Litecoin-verkossa?
 • Litecoinin edut
 • Litecoin haittapuolet

Bitcoinin (lähes) identtinen pikkuveli

Mikä on Litecoin?

Litecoin on hajautettu, maailmanlaajuinen maksuverkosto, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan. Se on yksi vanhimmista altcoin-valuutoista, eli vaihtoehtoinen valuutta Bitcoinin rinnalla. Jopa sen luonut Charlie Lee on viitannut siihen 'hopeana siinä missä Bitcoin on kultaa'.

Monellakin tapaa voidaan sanoa, että Litecoin on Bitcoinin klooni, paitsi että siihen on lisätty monia parannuksia. Tämä projekti on Bitcoinin "haara", joka tarkoittaa sitä, että Bitcoinin lähdekoodia on käytetty, mutta joitain ohjelmiston osia on muutettu. Litecoinin tapauksessa kyse on kryptovaluutan pohjalla olevan lohkoketjuverkon peruskoodiin tehdyistä muutoksista.

Litecoin perustuu transaktiopääkirjaan sekä vertaisverkkoon (P2P). Kuten Bitcoinin kohdalla, myös Litecoinissa kaikki transaktiot rekisteröidään julkisesti ja etukäteen määritellyn solmujen (käyttäjien) määrän tulee ne vahvistaa.  Tämän vuoksi Litecoinin lohkoja syntyy nopeammin ja hiukan eri tavalla kuin Bitcoin-lohkoja, joka tekee siitä 'helpomman' kolikon aloittelijoille. Seuraavaksi vilkaisemme hiukan tarkemmin sitä, kuinka tämä toimii.

Charlie Leen Litecoin-projektin tavoitteena on tehdä Litecoinista ensisijainen valinta päivittäin käytettäväksi kryptovaluutaksi. Se tarkoittaa maailmanlaajuista toteutusta ja parempaa saatavuutta niille, jotka ovat kiinnostuneita louhimaan Litecoinia. Vuonna 2011 tapahtuneen lanseerauksensa jälkeen kryptovaluutta on kokenut valtavan arvonnousun.

Mikä on Scrypt-algoritmi?

Algoritmi lohkoketjussa on järjestelmä, jota verkko käyttää vahvistaakseen uusia lohkoja ketjussa. Pääasiassa sen tietävät louhijat Jotta voitaisiin ymmärtää, miksi Scrypt-algoritmi valittiin Litecoinissa käytettäväksi, täytyy meidän ensin vilkaista nopeasti Bitcoinin Proof of Work -algoritmina tunnettuun SHA-256:een liittyviä seikkoja, jotka tekevät siitä sopimattoman Litecoinin tarpeisiin.

Proof of Work voidaan yksinkertaisimmillaan selittää seuraavasti: Tehokkaimmalla tietokoneella (prosessori) on eniten vaikutusta verkossa. Se eroaa tässä suhteessa Proof of Stakesta, jossa osuuksilla on vastaavanlainen merkitys. Sekä Bitcoin että Litecoin käyttävät Proof of Work -algoritmejä. Tämän vuoksi voidaankin monella tapaa sanoa, että louhijoilla on suurin vaikutus verkoston toimintaan ja kehitykseen Proof of Work -järjestelmässä.

SHA-256 on lyhenne sanoista Secure Hash Algorithm-256. Yksi hajautusarvo eli "hash" on verrattavissa allekirjoitukseen ja se luodaan jokaiselle uudelle lohkolle lohkoketjussa. Siten se muodostaa yksilöllisen sormenjäljen tiettyyn lohkoon. SHA-256-algoritmi tuottaa 256-bittisen hajautusarvon eli tiivisteen (allekirjoituksen).  Tämän ohjelman käyttämiseen Bitcoinin louhimisessa liittyy useita haittapuolia:

 • lohkon synnyttämiseksi (ei sarjapohjainen) vaadittavat matemaattiset laskutoimitukset on mahdollista suorittaa rinnakkain
 • Bitcoinien louhiminen edellyttää sovelluskohtaisia mikropiirejä (ASIC)
 • louhintatyö on epädemokraattisia suuresta louhijoiden määrästä johtuen
 • louhinta kuluttaa valtavasti energiaa

Bitcoin-algoritmissä on useita syötteitä erityisesti verkkojen skaalauksen takia. Charlie Lee valitsi Scrypt-algoritmin Litecoinille estääkseen tällaiset ongelmat. Lisäksi hän halusi välttää kilpailemisen Bitcoin-louhijoita vastaan, joilla on käytössään SHA-256.

Scrypt on sarjapohjainen algoritmi, joka tarkoittaa sitä, ettei matemaattisia yhtälöitä voida rinnastaa samaan tapaan kuin Bitcoinin kohdalla. Tämä johtaa siihen, ettei louhintaryhmällä ole merkitystä; tehtäviä ei voida ratkaista rinnakkain. Kuka tahansa voi näin ollen louhia Litecoineja omalta tietokoneeltaan käsin.

Tämä johtaa automaattisesti siihen, että muut ongelmat ratkaistaan Bitcoineja louhimalla SHA-256-algoritmiä käyttämällä. Ilman louhintaryhmää ei esiinny demokraattiseen louhintatoimintaan liittyviä ongelmia. Nimensä mukaisesti Litecoin on kevyempi valuutta ja tämä pätee niin valuutan louhimisessa kuin sen käyttämisessä.

Mitä eroja Litecoinin ja Bitcoinin välillä oikeastaan on?

Jos Litecoin on kuitenkin pelkkä Bitcoinin klooni, onko näiden kahden välillä sitten mitään suurempia eroja? Onko kyse vain algoritmin valitsemisesta allekirjoitusten luomiseksi uusissa ketjuun liittyvissä lohkoissa? Scryptin ja SHA-256:n ohella on olemassa muutamia muitakin eroja, jotka erottavat nämä kaksi valuuttaa toisistaan. Ne ovat yksi syy sille, miksi Litecoinia kutsutaan hopeiseksi vaihtoehdoksi kultaisen Bitcoinin rinnalla.

LOHKON VIEMÄ AIKA SEKÄ TRANSAKTIONOPEUDET

Bitcoinin kohdalla jokaisen uuden lohkon luominen ja ketjuun liittäminen kestää 10 minuuttia. Charlie Lee jakoi tämän aikajakson neljällä ja kirjoitti Litecoinin lohkoajaksi 2,5 minuuttia. Kun uuden lohkon louhiminen ja vahvistaminen ketjussa vie lyhyemmän ajan,  on myös transaktionopeus silloin paljon parempi. Bitcoin voi käsitellä 7 transaktiota sekunnissa; Litecoinin kohdalla puhutaan kuitenkin jopa 56 transaktiosta.

PIENEMMÄT TRANSAKTIOKULUT

Charlie Leelle oli tärkeää, että Litecoin toimisi eräänlaisessa pikkuveljen roolissa Bitcoinin rinnalla. Kryptovaluuttojen kuningasta on jo pitkään vaivannut eräs merkittävä asia: korkeat transaktiokustannukset. Esimerkiksi 21. joulukuuta 2017 Bitcoinin keskimääräiset transaktiokulut olivat 54,90 USD (noin 44,40 euroa). Samana päivänä Litecoinilla kulu oli 1,40 USD (noin 1,15 euroa tai 2,6% Bitcoinin kuluista).

ERO VERKON SUURUUDESSA

Jos jatkamme pikkuveliteemaa, voisi Bitcoinia kuvailla esimerkiksi risteilyalukseksi siinä missä Litecoin vastaisi ennemminkin purjevenettä. Bitcoinilla on tällä hetkellä 16,5 miljoonaa lompakko-osoitetta, joissa on vähintään 1 USD:n edestä arvoa. Vastaava luku Litecoinilla liikkuu 1,7 miljoonan osoitteen tuntumassa. Pienempi käyttäjämäärä tekee Litecoinille uusien muutosten soveltamisesta verkossa yksinkertaisempaa.

MARKKINA-ARVO

Bitcoin on kryptovaluuttamarkkinoiden jättiläinen. Se on ollut suurin toimija jo pikään ja sen valta-asema tulee jatkumaan todennäköisesti vielä monen vuoden ajan tulevaisuudessakin. Litecoin on pitänyt viidettä sijaa jo pidemmän aikaa, mutta prosenteissa Litecoin edustaa vain 6% Bitcoinin markkina-arvosta.

YKSIKÖIDEN LUKUMÄÄRÄ VALUUTASSA

Kryptovaluutan toiminnan perusajatus on se, että kryptovaluuttaa voidaan valmistaa vain tietty määrä. Tämän tarkoituksena on torjua inflaatiota ja varmista kestävä rahoitusjärjestelmä. Bitcoinin kohdalla rajaksi on asetettu 21 miljoonaa yksikköä, kun taas Litecoinia on mahdollista louhia nelinkertainen määrä eli 84 miljoonaa Litecoinia (LTC).

Lisätoiminto Bitcoiniin

On helppoa nähdä Litecoin vahvana Bitcoinin haastajana. Se ei kuitenkaan milloinkaan ole ollut toiveena. Charlie Lee on heti ensimmäisestä päivästä saakka sanonut, että hän toivoo Litecoinin tuovan Bitcoiniin täydentäviä ominaisuuksia.

Lee rinnastaa Bitcoinin kultaan ja Litecoinin hopeaan. Kun tätä tarkkaillaan nykyaikaisesta taloudellisesta näkökulmasta, on helppo käsittää, että kullalla ja hopealla on täysin eri funktiot. Kultaa käytetään suuriin, raskaampiin ja arvokkaampiin transaktioihin. Hopea puolestaan soveltuu ennemminkin päivittäiseen käyttöön.

Tämä on ajatuksena myös Litecoinin kohdalla. Korkeammat transaktionopeudet ja matalammat kustannukset mahdollistavat valuutan käyttämisen myös pienemmissä ostoksissa. Lee toivoo, että Litecoinista tulisi yleiseen käyttöön valittava kryptovaluutta ilman, että sen täytyisi missään vaiheessa kilpailla Bitcoinia vastaan tai mitenkään yrittää korvata sitä.

Keitä Litecoinin taustalta löytyy?

Charlie Lee kehitti ja lanseerasi Litecoinin lokakuussa 2011. Lähtökohtana oli Bitcoinin lähdekoodi ja se onkin sen vuoksi lähes identtinen Litecoinin kanssa. Erot näiden kahden välillä löytyvät pienistä muutoksista, joita Lee toteutti, kuten Scrypt-algoritmin käyttäminen ja nopeammin luotavat lohkot.

Litecoinin tullessa markkinoille se oli yksi maailman ensimmäisistä altcoineista - vaihtoehtoinen kryptovaluutta Bitcoinille. Siihen asti oltiin nähty useita vaihtoehtoja, mutta niistä jokainen oli epäonnistunut jollain kriittisellä alueella, eikä sen vuoksi onnistunut vakiinnuttamaan asemaansa.

Lee tiesi, että hän pystyisi luomaan olemassaolevia paremman altcoin-kryptovaluutan, eikä hän käyttänyt kovinkaan paljoa aikaa lähdekoodin muokkaamiseen. Hänen suurimpana haasteena oli ensimmäisen lohkon (genesis-lohkon) luominen. Siinä missä nykypäivänä on olemassa erilaisia työkaluja, jotka kirjoittavat kryptovaluuttakoodia käyttäjän puolesta, oli Leellä käytettävänään ainoastaan Satoshi Nakamoton aiemmat työt.

Litecoinin nouseminen merkittävimpien kryptovaluuttojen joukkoon ei kestänyt kovinkaan kauaa. Lanseerauksen jälkeen se on todella onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa eräänlaisena hopeisena vaihtoehtona kultaisen Bitcoinin rinnalla. Litecoinia kehitellessään Charlie Lee työskenteli Googlelle, mutta sittemmin hän on työskennellyt sekä Coinbasen insinöörinä että Litecoin Foundationin johtajana.

Litecoin toimii avoimella lähdekoodilla ja sitä voi käyttää kuka tahansa. Keväiden 2013 ja 2018 välillä Litecoinin hinta on noussut yli 5000%.

CHARLIE LEE: LITECOININ LUOMINEN, 3. MAALISKUUTA, 2017

Mihin LTC-valuuttaa käytetään Litecoin-verkossa?

Litecoin on pohjimmiltaan varsin yksinkertainen kryptovaluuttaprojekti. On syytä muistaa, että se julkaistiin jo vuonna 2011 - ainoastaan kaksi vuotta sen jälkeen, kun Bitcoin ilmestyi markkinoille. Sen vuoksi Litecoinia ei voidakaan pitää täysin samanlaisena kuin muita uudempia kryptovaluuttoja. Litecoin-verkko on rakennettu tukemaan LTC-valuuttaa, eikä toisinpäin, ja sen vuoksi LTC:n funtiona onkin toimia verkon maksuratkaisuna.

On kuitenkin niin, että koska Litecoinin toiminnan ideana on toimia maailmanlaajuisena maksuverkkona, on LTC:llä silti varsin tärkeä rooli. Jos käyttää Litecoinia, on silloin pakko käyttää myös LTC:tä valuuttana rahojen ja muiden arvojen siirroissa.

Litecoin projektina kasvattaa arvoaan. Mitä useammat sijoittavat LTC:hen ja käyttävät Litecoin-verkkoa maksamiseen, sitä enemmän valuutan arvo nousee. Tämä on yhteinen tekijä kaikille kryptovaluutoille; arvonnousu edellyttää kysyntää.

Litecoinin edut

Litecoinin etuja tarkastellessa on helppo huomata useita eroavaisuuksia sen ja Bitcoinin välillä. Loppujen lopuksi Charlie Leen perimmäisenä ajatuksena projektin suhteen oli valmistella jo olemassaolevaa kryptovaluuttateknologiaa, jota Bitcoin tuohon aikaan edusti. Käytännössä voidaan luetella neljä pääseikkaa, jotka tekevät Litecoinista kannattavan.

LITECOINIA LOUHITAAN DEMOKRAATTISESTI

Scrypt-algoritmin ansiosta louhijoiden kesken ei ole mahdollista käydä taistelua, joka on osoittautunut Bitcoinin kohdalla suureksi haasteeksi. Kun algoritmi on täysin sarjapohjainen, tarkoittaa se sitä, että teoriassa kuka tahansa voi louhia Litecoinia. Louhintavaikuttaa täysin demokraattiselta, eikä suurin louhijajoukko päädy nousemaan verkossa valta-asemaan.

LITECOININ KÄYTTÄMINEN ON EDULLISTA

Transaktiokustannukset ovat haaste kaikille kryptovaluutoille. Perusperiaatteena on tarjota parempi vaihtoehto perinteiselle pankkijärjestelmälle, jonka käyttäminen on usein kallista. Litecoin on lanseerauksestaan alkaen pystynyt tarjoamaan todella matalat transaktiokulut, joka on mahdollistanut sen kasvun.

LITECOINILLA ON PITKÄLTÄ AJALTA KOKEMUSTA KRYPTOVALUUTTAMARKKINOILLA

Nyt kun pinnalle nousee jatkuvasti niin monia uusia kryptovaluuttoja, ei tätä etua kannata aliarvioida. Litecoinilla on ollut aikaa vakiinnuttaa toimintaansa jo useiden vuosien ajan, jonka ansiosta siitä on tullut tunnettu ja 'varma' kryptovaluutta, jonka monet ovat jo ottaneet käyttöönsä hajautettujen transaktioiden suorittamiseen.

LITECOIN EI YRITÄ OLLA ENEMPÄÄ KUIN MITÄ SE ON

'Mitä enemmän, sitä parempi' tuntuu nykyään olevan lähes jokaisen markkinoille ilmestyvän uuden altcoin-valuutan iskulause. Ne tarjoavat paitsi matkuverkoston, myös lähdekoodin, alustan sovelluskehitykselle ja paljon muutakin. Litecoinilla on vain yksi ainoa toive ja fokus: olla paras kryptovaluutta käytettäväksi päivittäisissä transaktioissa.

Jotta Litecoin voisi jatkaa arvonnousuaan, puhutaan silloin suuremman mittaluokan soveltamisesta. useammista käyttäjistä ja lompakoista verkossa. Lisäksi voitaisiin kysyä, tarvitsisiko Litecoin modernisointia tai päivittämistä, ettei se tule markkinoille saapuneiden uusien haastajien jyräämäksi.

Litecoin haittapuolet

Tämä on luultavasti myös yksi suurimmista potentiaalisista heikkouksista Litecoinin kohdalla. Kun elämme maailmassa, joka keskittyy innovaatioihin ja teknologiseen kehitykseen, saattaa iäkkyydestä ja kokemuksesta olla jopa haittaa. Litecoin-projektin täytyy sen vuoksi pitää huolta siitä, ettei se vahingossakaan jää kehityksessä jälkeen muista.

On hyvin todennäköistä, että pankkipalvelut tulevat olemaan vielä pitkään tarjolla kryptovaluuttojen rinnalla. Kuitenkin on helppo myös kuvitella, että jossain vaiheessa käyttäjät tulevat toivomaan kryptovaluutaltaan maksuverkon lisäksi paljon muutakin. On hyvä, että Litecoin keskittyy olemaan paras vain yhdessä asiassa, mutta ehkä sen pitäisi keksiä jotain sen lisäksi?

Litecoin suuri arvonnousu viime aikoina saattaa niin ikään olla potentiaalinen ongelma. Kuinka kryptovaluutta, jonka lähtökohtaisena tavoitteena on ollut tarjota 'kevyt' vaihtoehto, pystyy vastaamaan useiden satojen dollareiden yksikköhintaan? Litecoin voidaan tietysti pilkkoa pienempiin osiin, mutta se LTC:n hinta sijoittuu jonnekin keskivaiheille, ei välttämättä ole pelkästään positiivinen asia.

Nyt kun kaikki tämä on käyty läpi, lienee syytä otaksua, että Litecoin on tullut tänne jäädäkseen. Se seilailee Bitcoin-nimisen risteilyaluksen vanavedessä ja jatkaa tasaista kasvuaan. Vielä laajemman käyttöönoton ja leviämisen myötä ei kuitenkaan ole itsestäänselvää, että Litecoin pystyisi kutsumaan itseään loputtomiin kryptovaluuttamarkkinoiden hopeakolikoksi.

LÄHTEET

https://blockgeeks.com/guides/litecoin/

https://www.youtube.com/watch?v=6s74RCgcrG4 Litecoin selitettynä (David Hay)

https://litecoin.com/

https://www.youtube.com/watch?v=U2KP8koYC3s Charlie Lee, Litecoinin luominen

https://blockonomi.com/litecoin-guide/ Aloittelijan opas Litecoinin käyttöön

https://www.coinpursuit.com/pages/bitcoin-altcoin-SHA-256-scrypt-mining-algorithms/ SHA-256- ja Scrypt-louhinta-algoritmit

www.bitinfocharts.com/litecoin Litecoin

0.00
%
 • Markkina-arvo:
  $0.00
 • 24 h kaupankäyntivolyymi:
  $0.00
 • Kierrossa olevat tokenit:
  $0.00
 • Tokenit yhteensä:
  $0.00
Verkkosivu:
https://litecoin.com
Osta Bitcoineja, Litecoineja ja Ethereumia: Saat 10$ bonusta! Osta Coinbasella nyt