Mikä on Bitcoin?

offline

Jos seuraat vähänkään teknologiaa ja taloutta koskevia uutisia, olet varmastikin silloin kuullut puhuttavan Bitcoinista. Tämä valuutta on ollut näkyvästi esillä sekä suomalaisissa että kansainvälisissä medioissa ja nykyään sitä voidaan pitää jo vakiintuneena maksutapana perinteisten vaihtoehtojen rinnalla.

Bitcoin on saanut osakseen myös runsaasti kritiikkiä. Valuutta ei ole sidoksissa mihinkään keskuspankkiin, ja rahan käyttämiseen sovelletaan hyvin tarkkoja ohjeita.

Tästä oppaasta saat kaiken tarvitsemasi tiedon Bitcoiniin ja sen toimintaan liittyen sekä tietoa siitä, kuinka voit aloittaa tämän virtuaalivaluutan louhimisen.

Osta Bitcoineja täältä

Mikä Bitcoin on?

Bitcoin on digitaalinen, hajautettu kryptovaluutta. Siinä missä perinteisiä fiat-valuuttoja ohjailevat eri maiden keskuspankit, jotka määrittelevät muun muassa tuotettavan rahan määrän, ei Bitcoinilla ole käytössään vastaavanlaista keskusvalvontaa.

Tämä vähentää kestämättömän rahapolitiikan ja vastaavanlaisten tekijöiden synnyttämää epävakauden riskiä. Pankkien ja muiden rahalaitosten toimimiseen transaktioissa välikätenä ei ole mitään syytä. Rahasiirtojen suorittaminen suoraan käyttäjältä toiselle ilman kolmansia osapuolia on paitsi nopeampaa, myös edullisempaa.  

Teknologiaa ohjaa käyttäjien datapalvelimista muodostuva vertaisverkko ja kaikki transaktiot tallentuvat avoimeen tietokantaan. Tietokoneet tuottavat uusia Bitcoineja ratkaisemaan entistä monimutkaisempia laskutoimituksia. Mitä enemmän Bitcoineja tuotetaan, sitä enemmän tehoa vaaditaan seuraavan laskutoimituksen ratkaisemiseen. Tätä prosessia kutsutaan "louhinnaksi" ja sen myötä vähennetään hyperinflaation riskiä.

Aina neljän vuoden välein louhittavien Bitcoinien määrä yhtä lohkoa kohden puolittuu. Tällä hetkellä yhtä lohkoa kohden saa 12,5 Bitcoinia. Seuraavan kerran louhittavien kolikoiden määrä puolittuu arviolta vuonna 2021, jolloin niitä on 6,25 Bitcoinia lohkoa kohden. Joulukuuhun 2017 mennessä Bitcoineja oli laskettu liikkeelle yhteensä noin 13,6 miljoonaa kappaletta. Kaiken kaikkiaan Bitcoinien kokonaismääräksi on ilmoitettu 21 miljoonaa kolikkoa, eikä niitä tulla tuottamaan sitä enempää. Bitcoinien enimmäismäärän saavuttamisen uskotaan tapahtuvan noin vuonna 2140.

Kaikkein yksinkertaisimmillaan Bitcoin on valuuttatransaktio, jonka markkina-arvo määrittyy samalla tavalla kuin kullan tai euron arvo - kysynnän, saatavuuden ja globaalien markkinoiden perusteella. Vaikka monet talousasiantuntijat ennustivat aluksi, ettei Bitcoin tule menestymään, ovat sen kysyntä ja arvo kasvaneet huikeasti.

Bitcoinin historia

Bitcoin näki ensimmäistä kertaa päivänvalon vuonna 2009 ja sen kehittäjä tunnetaan pseudonyymillä Satoshi Nakamoto. Vielä tähänkään päivään mennessä ei tiedetä, onko Satoshi Nakamoto yksittäinen henkilö vai esimerkiksi useammasta ihmisestä koostuva työryhmä.

Varhaisina vuosinaan digitaalinen kryptovaluutta oli käsitteenä kohtalaisen tuntematon muiden kuin siitä erityisesti kiinnostuneiden ihmisten keskuudessa, mutta se saavutti suosiota digitaalisessa kauppapaikassa nimeltä Silk Road, jossa bitcoineja käytettiin huumausaineiden ja muiden laittomien tuotteiden kaupankäyntiin, ja näin se nousi myös median tietoisuuteen. Bitcoinien käyttöä suositaan siksi, että niiden avulla transaktioita on mahdollista suorittaa anonyymisti mustassa pörssissä. Vuodesta 2011 alkaen Bitcoin-transaktioiden suuruus ja arvo ovat kasvaneet huikeaan tahtiin ja se kelpuutetaan maksuvälineenä yhä useammassa paikassa. Varsin vaatimattomista lähtökohdista ponnistaneen kryptovaluutan arvo on noussut noin kahdesta dollarista enimmillään peräti 20 000 dollariin yhtä Bitcoinia kohden.

Bitcoin nykypäivänä

Bitcoinista on tullut yhä yleisempi maksutapa ympäri maailmaa, mutta jotta sitä voitaisiin pitää täysin fiat-valuuttoihin rinnastettavana vaihtoehtona, edellytetään siltä vakautta. Myös hitaat siirtonopeudet ja korkeat transaktiokulut täytyy saada hallintaan.

Kryptovaluuutan volatiliteetti on edelleen äärimmäisen korkea. Tämä on normaalia uudelle valuutalle ja luultavaa on, että Bitcoinin markkina-arvo asettuu jossain vaiheessa uomiinsa. Tämä puolestaan tuo vakautta valuuttakursseihin. Tällä hetkellä Bitcoinin talousarvoksi arvioidaan noin 300 miljardia dollaria.

Nykypäivänä Bitcoin on maailmanlaajuisesti tunnettu digitaalinen maksuväline, vaikka valuuttaa kohtaan kohdistuu yhä runsaasti epäilyksiä. Euroopan pankkiviranomainen muun muassa toteaa, ettei Bitcoinin käyttäjiä ole suojattu tavanomaisilla kuluttajien oikeuksilla, joka on huolestuttavaa.

Monet maailman suurimmista pankeista ja rahoituslaitoksista ovat niin ikään havahtuneet Bitcoinin ja lohkoketjuteknologian tuomiin mahdollisuuksiin. Näistä 30, joihin lukeutuvat muun muassa JP Morgan ja Citigroup, ovat yhdistäneet voimansa ja muodostaneet R3-yhtiön, joka pyrkii viemään läpi lohkoketjutekniikkaa talousmarkkinoilla. Joulukuussa 2017 myös osakemarkkinoilla alettiin käydä kauppaa Bitcoinin kanssa niin sanotulla "futuurisopimuksella", jossa spekuloidaan Bitcoinin arvoa tulevaisuudessa.

Bitcoinin ympärillä myllertävästä keskustelusta huolimatta se on onnistunut luomaan globaaliin järjestelmään perustuvan valuutan. Bitcoin toimii tällä hetkellä hajautetun digitaalisen valuutan muodossa, jota voidaan käyttää kaupankäyntiin verkossa.


Bitcoinin arvot

Koska Bitcoinissa ei ole käytössä minkäänlaista vakautusmekanismia, on valuutta äärimmäisen ailahteleva. Bostonin yliopistossa työskentelevä riskianalyyseihin erikoistunut Mark T. Williams totesi vuonna 2014, että Bitcoin on seitsemän kertaa epävakaampi kuin kulta ja kahdeksantoista kertaa epävakaampi kuin Yhdysvaltain dollari.

Tämä selittyy sillä, että Bitcoin on mitä suurimmassa määrin valuutta, jonka käyttämistä monet vasta testaavat. Lisäksi Bitcoinin  likviditeetti on riittämätön, kunnes sen arvo saadaan vakaammalle pohjalle.

Tästä johtuen Bitcoin on käynyt läpi merkittäviä arvonnousuja ja -laskuja aina sen julkaisuhetkestä lähtien. Heinäkuussa 2010 Bitcoinin arvo nousi 1000% 0,008 dollarista 0,08 dollariin yhtä Bitcoinia kohden.

Huhtikuussa 2013 Bitcoin saavutti toisen ennätyksensä kun sen arvoksi määritettiin 266 dollaria. Vain kuukautta myöhemmin valuutta kuitenkin notkahti jälleen 130 dollariin.

Ei ole epäilystäkään siitä, että ne sijoittajat, jotka ovat malttaneet pitää kiinni Bitcoineistaan, ovat tienanneet valtavia määriä rahaa. Tällä hetkellä yhden Bitcoinin hinta on noin 20 000 dollaria, kun vielä 11 kuukautta sitten yksi Bitcoin maksoi noin 700 dollaria.

 

Kevään 2011 aikana 100 Bitcoinia ostaneet sijoittajat ovat tienanneet valuutalla yli 15 miljoonaa dollaria.

Kryptovaluutta Bitcoinin ominaisuudet

1) Se on peruuttamaton: Vahvistuksen jälkeen transaktion muuttaminen ei ole mahdollista. Ikinä. Mikään taho ei pysty muokkaamaan jo lähetettyä transaktiota, oli kyseessä sitten lähettäjä itse, vastaanottaja, pankki, Sauli Niinistö, Satoshi tai kuka tahansa muu. Jos olet suorittanut rahalähetyksen, on se silloin lopullisesti lähtenyt matkaan ja piste. Kukaan ei mahda asialle mitään, jos olet epähuomiossa lähettänyt rahaa huijareille tai jos hakkeri on varastanut ne tietokoneeltasi. Turvaverkkoa ei ole olemassa.

2) Se perustuu pseudonyymeihin: Transaktiot ja tilit ovat molemmat erillään "oikean elämän" henkilöllisyyksistä. Bitcoineja vastaanotetaan osoitteisiin, jotka ovat sattumanvaraisista merkeistä koostuvia 30-merkkisiä koodeja. Vaikka rahansiirto on yleensä analysoitavissa, ei käyttäjien henkilöllisyyttä ole välttämättä mahdollista selvittää näiden osoitteiden pohjalta. 

3) Se on nopea ja globaali: Transaktiot siirtyvät verkossa lähes silmänräpäyksessä ja ne tulevat vahvistetuiksi muutamassa minuutissa. Koska kyseessä on globaali verkosto, ei yksilön fyysisellä sijainnilla ole mitään merkitystä. Toisin sanoen on aivan sama, lähettääkö Bitcoineja seinänaapurilleen vai maailman toiselle puolelle, sillä lopputulos on täysin sama.

4) Se on turvallinen: Kryptovaluutat on lukittu "julkisen avaimen" salausjärjestelmän avulla. Vain yksityisen avaimen haltija pystyy lähettämään kryptovaluuttaa. Vahva salaus tekee järjestelmän murtamisesta lähes mahdotonta, joten Bitcoin on turvallisempi kuin Suomen Pankin käyttämät kassaholvit.

5) Se ei edellytä lupia: Kryptovaluuttojen käyttämiseen ei tarvita lupia, koska ne perustuvat ohjelmaan, jonka kuka tahansa voi ladata ilmaiseksi. Kun se on asennettu, voit aivan vapaasti lähettää ja vastaanottaa Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja. Kukaan ei voi estää sinua. 

Bitcoinin kehittäjät löysivät keinon, jonka avulla kaksi toimijaa voivat käydä kauppaa keskenään ilman tarvetta kolmansien osapuolten käyttämiselle missään vaiheessa. Ratkaisu tähän löytyy matematiikasta. Niin kauan kun kumpiakin osapuolia säätelevät matemaattiset yhtälöt, voi vaihto tapahtua odotusten mukaisesti.

Toiminnan mahdollistamiseksi Bitcoin hyödyntää "julkisen avaimen" salausta ja innovatiivista kirjanpitotekniikkaa. Ne mahdollistavat tilisaldojen vahvistamisen ja arvojen toimitukset monen muun toiminnon ohella. Kaikki tapahtuu lähes reaaliajassa ilman ylimääräisiä kuluja. 

Bitcoinin edut

Yksi Bitcoinin parhaista ominaisuuksista on se, että kyseessä on hajautettu valuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että rahasiirrot ja tavaratoimitukset hoituvat kansainvälisesti ilman huolta eri valuuttakursseista tai mahdollisista lisäkustannuksista. Bitcoinia ei hallinnoi mikään taho, jonka vuoksi esimerkiksi korotkaan eivät voi nousta. Lisäksi kaikki on täysin läpinäkyvää, joten käyttäjä on aina perillä siitä, mitä rahoille tapahtuu.

Bitcoineja voi vastaanottaa välittömästi ilman, että aikaansa tai rahaansa täytyisi kuluttaa korttiterminaalin tai muun vastaavan ratkaisun järjestämiseen.

Bitcoinien väärentäminen on mahdotonta, eivätkä asiakkaat voi enää pyytää rahojaan takaisin sen jälkeen kun transaktio on vahvistettu. Bitcoinia kutsutaan usein nimityksellä "Raha 2.0" ja monet asiantuntijat kuten Bill Gates ovat kuvailleet sitä "tekniikan mestariteokseksi".

Yhtenä Facebookin perustajista tunnettu Tyler Winklevoss kiteytti ajatuksensa sanomalla:

"Olemme päättäneet sijoittaa rahamme ja uskomme matemaattiseen järjestelmään, joka ei sisällä politiikkaa tai inhimillisiä virheitä".

Ruotsin piraattipuolueen jäsen Rick Falkvinge on ennustanut seuraavaa:

"Bitcoin tulee tekemään pankeille sen, mitä sähköposti teki postitoimistoille".

McAfeen perustaja John McAfee on puolestaan sanonut näin:

"Bitcoinin kaltaista ilmiötä ei voida pysäyttää: Se tulee muuttamaan kaiken ja maailmalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mukautua siihen".

Bitcoiniin kohdistuva kritiikki

Bitcoinin arvon suuret heilahtelut ovat saaneet monet kritisoimaan sitä. Monet taloustieteilijät eri puolilla maailmaa ovat kyseenalaisteet Bitcoinin mahdollisuuden toimia vakaana valuuttana. Kun Bitcoinien määrä on jo etukäteen määritelty, eikä mikään keskuspankki auta tuomaan sen arvolle vakautta, on kyseessä korkean riskin valuutta.

Valuutan kannalta arvon suuret nousut ja laskut lyhyen ajan sisällä on aina huono asia. Tämä kertoo epävakaudesta, ja vaikka jotkut saattavat hyötyä suurestikin äkillisestä arvonnoususta, ovat Bitcoiniin kohdistuvat epäilyt aiheellisia.

Tämän lisäksi Bitcoinien käyttö tapahtuu täysin anonyymisti. Ostaja ja myyjä eivät tunne toisiaan, ja tapahtumaluettelosta huolimatta vaihto tapahtuu täysin salaisesti. Tämä on herättänyt huolta siitä, että Bitcoin saattaa edesauttaa rikollista toimintaa. Kun ostot ja myynnit tapahtuvat täysin anonyymisti, on rikollisten toimien suorittaminen huomattavasti helpompaa.

Ilman yhteyttä pankkiin tai valtioon, eri maiden valtioiden on myös vaikeampaa kerätä Bitcoin-transaktioihin liittyviä veroja ja maksuja. Rahat liikkuvat tavallisen kansantalouden ulkopuolella, joka on huolestuttavaa sille vakautta tuovien rahoituslaitosten kannalta.

Vaihtoehtoiset valuutat Bitcoinin rinnalla

Koska Bitcoinin suosio on kasvanut niin valtavasti, on se saanut monet muutkin toimijat lähtemään mukaan kryptovaluuttamarkkinoille. Nykyään on olemassa satoja kryptovaluuttoja (digitaalisia valuuttoja), jotka ovat vähintään 1 dollarin arvoisia.

Ethereum

Ethereum on hajautettu alusta, joka pystyy  käsittelemään myös muita hajautettuja sovelluksia. Yksinkertaisesti sanottuna Ethereum on eräänlainen "sovelluskauppa", jota muut kryptovaluutat käyttävät alustanaan. Tällä hetkellä 43 sadasta arvokkaimmasta kryptovaluutasta käyttävät Ethereumia alustanaan. Näistä suosituimpia ovat EOS, OmiseGo ja TRON.

Bitcoin Cash


Bitcoin Cash on eräänlainen Bitcoinin haara, joka syntyi Bitcoinin lohkoketjun jakautumisesta kahteen osaan. Tämä tapahtui elokuussa 2017 lohkojen erimielisyyttä koskevien kiistojen päätteeksi. Suuremmat lohkot saavat aikaan sen, että Bitcoin Cashin siirrot ovat tavallista Bitcoinia nopeammat.

Ripple

XRP on Rippel-yhtiön digitaalinen valuutta. XRP:n/Rippelin tarkoituksena on nostaa siirtonopeuksia kansainvälisissä siirroissa. XRP:n avulla rahan siirtäminen esimerkiksi Suomesta Japaniin hoituu noin viidessä sekunnissa.

Litecoin

Litecoin on yksi Bitcoinin ensimmäisistä kilpailijoista digitaalisten valuuttojen joukossa. Se markkinoi itsenään vaihtoehtoisena valuuttana kutsuen itseään "hopeaksi Bitcoinin kullan rinnalla".

Muita markkinoille ilmaantuneita kryptovaluuttoja ovat lukemattomien muiden ohella IOTA (norjalainen perustaja), Monero, NEO sekä Cardano. Näistä yksikään ei kuitenkaan ole lähelläkään Bitcoinin arvoa hinnassa tai markkina-arvossa.

Aivan kuten Bitcoinin kohdalla, on myös hajautettujen digitaalisten valuuttojen kohdalla nähtävissä epävakautta. Kun sääteleviä tahoja ei ole olemassa, on rahan arvoa hankala vakauttaa. Tämä on erityisen ongelmallista silloin kun digitaalista valuuttaa haluaa vaihtaa tai käyttää keskitettyjen valuuttojen kuten euron tai Amerikan dollarin rinnalla.

Kuinka Bitcoineja käytetään

Kuinka Bitcoineilla voi ansaita rahaa?

Koska Bitcoineja tulee olemaan vain rajallinen määrä, on se erittäin haluttu valuutta sijoittajien keskuudessa.

Rahaa voi päästä tienaamaan esimerkiksi perustamalla oman Bitcoin-kampanjan, joka on melko helppo toteuttaa. Sen voi tehdä pystyttämällä yksinkertaisen verkkosivuston, joka tarjoaa pienen määrän Bitcoineja sivustolla kävijöille. Sinä itse tienaat rahaa sivustolle sijoitettujen mainosten avulla. Koska Bitcoinit ovat niin valtavan suosittuja, käy Bitcoineja tarjoavilla sivustoilla kova kuhina ja ne ovatkin siksi erityisen otollinen kohde markkinoinnin kannalta.

Toinen mahdollisuus ansaita rahaa on käynnistää oma Bitcoin-sivusto, joka tarjoaa Bitcoinin käyttäjille ja siitä kiinnostuneille tietoa ja apua. Mikäli tällaisella verkkosivustolla saa aikaan riittävästi liikennettä, voi rahaa ansaita mainosten avulla samaan tapaan kuin edellämainitussa esimerkissä. 

Mikäli haluat toden teolla ryhtyä sijoittamaan Bitcoineihin ja ansaitsemaan suuria rahasummia, täytyy valuuttaa käsitellä samalla tavalla kuin mitä tahansa osaketta: osta halvalla hinnalla ja myy korkealla hinnalla. Bitcoinien käsitteleminen on monen mielestä helpompaa kuin muiden valuuttojen käsitteleminen.

Koska Bitcoin on digitaalinen valuutta, on se äärimmäisen epävakaa ja heilahtelee suuresti suhteessa muihin vakaampiin valuuttoihin. Mikäli onnistut suunnitelmassasi, on Bitcoineja treidaamalla mahdollista tienata tuhansia euroja. On kuitenkin tärkeä tiedostaa, että tämä on riskinottoa parhaimmillaan, eikä Bitcoin-kauppoihin kannata koskaan kannata sijoittaa enemmän kuin mitä on valmis menettämään.

Yksi vaihtoehto on myös ostaa Bitcoineja ja yksinkertaisesti laittaa ne talteen odottamaan arvonnousua. Tähän asti kaikki merkit ovat osoittaneet, että niin tulee tapahtumaan.

Miksi Bitcoineihin kannattaa sijoittaa?

On olemassa hyvin vähän sellaisia ihmisiä, jotka ovat sijoittaneet Bitcoineihin, mutta eivät ole onnistuneet ansaitsemaan rahaa kaupoillaan. Vuoden 2013 lokakuun ja joulukuun välillä valuutan arvo ampaisi 104 dollarista 1152 dollariin yksikköä kohden. Monet kuvittelivat, ettei sellaista enää voisi sattua ja että parhaat tilaisuudet olivat jo menneet sivu suun, mutta vuoden 2017 lokakuun ja joulukuun välillä Bitcoin ampaisi 4000 dollarista 20 0000 dollariin. Koska valuutan yksikköhinta on niin korkea, ovat myös niistä kertyvät voitot korkeampia, mikäli Bitcoineihin pystyy sijoittamaan. Näin ollen Bitcoin-markkinoiden seuraaminen on ensiarvoisen tärkeää, mikäli haluaa tehdä sijoituksellaan voittoa. Jos kykenee sijoittamaan korkean riskin kohteeseen, tarjoaa Bitcoin ainutlaatuisen tilaisuuden hyötyä maailman ensimmäisestä digitaalisesta valuutasta.

Bitcoinin louhiminen

Kuinka Bitcoineihin pääsee siis käsiksi?

Koska markkinoilla tulee olemaan kaiken kaikkiaan vain 21 miljoonaa Bitcoinia, vapautetaan rahaa markkinoille tietyn järjestelmän avulla. Tämä takaa sen, että raha levittäytyy tasaiseen tahtiin, joka osaltaan tuo sille myös vakautta. Mitä suurempi joukko ihmisiä ryhtyy louhimaan Bitcoineja, sitä vakaammaksi Bitcoin-verkosto kehittyy.

Järjestelmää kutsutaan Bitcoinien louhinnaksi. Kuvittele mielessäsi Bitcoin-kolikko, joka on kiinni isossa kivenjärkäleessä. Kolikon irti saamiseksi se on hakattava pois kivestä. Digitaalisesti tämä tapahtuu matemaattisten laskutoimitusten avulla, joita kutsutaan Bitcoin-algoritmeiksi.

Kun algoritmi on ratkaistu, saa sen parissa työskennellyt käyttäjä tietyn määrän Bitcoineja itselleen. Tämän myötä on syntynyt kokonainen kryptovaluutan louhimiseen keskittyvä ala, joka muuttuu jatkuvasti yhä laajemmaksi ja monimutkaisemmaksi. Matemaattisten laskutoimitusten vaikeustaso nousee automaattisesti nopealla tahdilla.

Bitcoinin varhaisissa vaiheissa Bitcoinien louhinta oli mahdollista tavallista tietokonetta käyttämällä. Nyt algoritmeista on kuitenkin tullut niin monimutkaisia, että ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan erityisiä prosessoreita ja korkeaa tehoa.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että jokaisesta louhitusta lohkosta saatavien Bitcoinien määrä puolittuu keskimäärin neljän vuoden välein. Tällä hetkellä käyttäjä saa 12,5 Bitcoinia yhtä lohkoa kohden. Seuraavan puolittamisen arvioidaan tapahtuvan vuonna 2021.

Lisäksi on toki mahdollista myös ostaa Bitcoineja digitaalisilla markkinoilla. Valuutan markkinahinta määrittyy luonnollisesti oston ja myynnin perusteella.

Valinta on tehtävä useamman eri seikan perusteella. Louhintaan kuluva aika, laitteistoon vaadittavat sijoitukset sekä louhintaan kuluvat sähkökustannukset ovat asioita, joiden takia monet päätyvät ostamaan Bitcoineja suoraan niitä myyvältä henkilöltä. Bitcoinien ostamiseksi tai myymiseksi on suositeltavaa luoda oma tili Coinbase-palvelussa.

Digitaaliset lompakot ja Bitcoin

Jotta voisit käydä kauppaa Bitcoineilla, on sinun aivan aluksi hankittava itsellesi digitaalinen lompakko. Se toimii samalla tavalla kuin tavallinen lompakko, paitsi että siinä käytetään Bitcoineja kaupankäynnin välineenä.

Lähes kaiklle digitaalisille maksuvaihtoehdoille on tarjolla lompakkoja. Voit hankkia digitaalisen lompakon mobiililaitteellesi ja tarjolla onkin sovelluksia niin Android-, iOS-, Windows Phone- kuin Blackberry-laitteillekin.

Näiden lisäksi voit ottaa digitaalisen lompakon käyttöön myös tietokoneellasi (Windows, Mac ja Linux). Tarjolla on monia erilaisia ratkaisuja, jotka toimivat kaikilla kolmella käyttöjärjestelmällä.

Bitcoin tarjoaa myös mahdollisuuden lompakon hallinnoimiseen verkon kautta, joten mikäli haluaa hyödyntää digitaalisen lompakon eri ominaisuudet, on se täysin verkkopohjainen. Mahdollista on myös säilyttää Bitcoineja sivustolla, jolta ne on ostanut, vaikkei se olekaan suositeltavaa, mikäli on aikeissa käydä niillä enemmän kauppaa.

Kun hankit digitaalisen lompakon, on tärkeää lukea läpi Bitcoinia koskevat turvallisuussäännöt. Niin kauan kun näitä sääntöjä muistaa noudattaa, pysyvät Bitcoinit hyvässä turvassa. Lompakon varmuuskopion hankkiminen on äärimmäisen tärkeää, kuin myös riittävän suojauksen takaaminen.

Mielessä kannattaa pitää se tosiasia, että digitaalinen valuutta on alttiimpi kyberrikollisuudelle. Nyt kun Bitcoinin hinta on kohonnut valtavasti viime aikoina, herättää se myös rikollisten mielenkiinnon. Sen vuoksi onkin todella tärkeää varmistua digitaalisen lompakkonsa mahdollisimman korkeasta turvallisuudesta.

Mikäli haluat säilyttää Bitcoineja turvallisesti, kannattaa säilyttämisen suhteen hoitaa asia itse sen sijaan, että tehtävän laskisi kolmanten osapuolten haltuun. Paras tapa on hankkia Nano Ledger S osoitteesta https://www.ledgerwallet.com.

Nano Ledger on aivan yhtä turvallinen kuin kaksi muuta laitteistolla toimivaa lompakkoa. Sen suosio perustuu edullisempaan hintaan (65$) verrattuna moneen kilpailijaan. Kyseessä on laitteistopohjainen lompakko, joka on hinnoiteltu todella kilpailukykyisesti. 

Kuinka Bitcoineja ostetaan

Bitcoinien ostamiseen tarvitset aivan aluksi henkilökohtaisen, digitaalisen ja salatun lompakon.

  1. Klikkaa itsesi Blockchain-sivustolle. Kyseessä on yksi tunnetuimmista digitaalisten lompakkojen (e-lompakkojen) tarjoajista.
  2. Kun olet rekisteröitynyt sivustolle, klikkaa kohtaa "Security Center" suojataksesi tilisi ulkopuolisilta henkilöiltä.
  3. Tarkista ja toteuta kaikki esiteltävät turvallisuusvaihtoehdot. Tämä on todella suositeltavaa, sillä näin takaat omaisuutesi turvassapysymisen. Tarjolla on muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön 2-vaiheinen kirjautuminen ja estää sellaiset IP-osoitteet, joilla on kytköksiä TOR-verkkoon.

Nyt kun sinulla on paikka kryptovaluutan säilyttämiseen, voit siirtyä eteenpäin ja hankkia itsellesi Bitcoineja.

Bitcoinien myyntiin ja ostamiseen on olemassa lukuisia kansainvälisiä, digitaalisia kaupankäyntialustoja. Täällä suosittelemme sivustoa Coinbase.com.

  1. Siirry Coinbase-sivustolle. Rekisteröitymisen jälkeen sinun täytyy ladata palveluun kuva passistasi tai ajokortistasi. Kuvan täytyy olla riittävän hyvälaatuinen ja helposti luettavissa. Mikäli kuvaasi ei hyväksytä, et voi myöskään käsitellä Bitcoineja.
  2. Kun lupa on myönnetty, voit alkaa ostamaan ja myymään Bitcoineja. Klikkaa kohtaa ”Buy/Sell Bitcoin”.
  3. Täällä voit syöttää euromäärän, jolla haluat ostaa Bitcoineja. Valitse maksutavaksi Visa ja klikkaa ”Buy Bitcoins Instantly”.
  4. Kun olet ostanut itsellesi Bitcoineja, siirretään ne paikalliseen lompakkoon (BTC Wallet) Coinbase.com -sivustolla.
  5. Paina "Send/Request” ja syötä blockchain.info/wallet -sivustolta hankkimasi lompakon osoite.
  6. Oikean osoitteen löytämiseksi sinun tulee blockchain.info -sivustolla lompakossasi ollessasi valita "Receive" ja kopioida tämä osoite Coinbase.com -sivuston kenttään.
  7. Varmista, että kaikki tiedot ovat oikein, ja paina sen jälkeen "Send Funds". e till att informationen är korrekt och tryck på "Send Funds". Lähetys täytyy vahvistaa.
  8. Blockchainin lompakkoon tehty lähetys siirtyy välittömästi, mutta toisinaan lohkoketjuverkossa transaktion vahvistamiseen saattaa kulua pari tuntia.

Bitcoineja käsitellessä on tärkeää muistaa, että kyseessä on korkean volatiliteetin maksuväline. Tämän vuoksi kannattaakin muistaa, aivan kuten missä tahansa korkean riskiluokan sijoituksessa, ettei milloinkaan pidä sijoittaa enemmän kuin mihin itsellä on varaa. Lisäksi on tärkeää olla valitsematta automaattisesti helpointa mahdollista vaihtoehtoa silloin kun on kyse digitaalisten varojen turvallisuudesta.

Anonyymiä kaupankäyntiä Bitcoinien avulla

Tässä artikkelissa keskitytään Coinbase.com -sivustoon, joka on Bitcoinin kaupankäyntialusta. Mikäli haluaa käydä mieluummin kauppaa anonyymisti, voi siinä tapauksessa sivustoa localbitcoins. Se on peer-2-peer-palvelu, joka mahdollistaa anonyymin toiminnan, mikäli näin haluaa. Lisäksi se on yksi suosituimmista anonyymeistä kaupankäyntialustoista. Tääll hinnat ovat usein hieman korkeampia kuin Coinbasessa.

Keskitymme Visaan maksutapana Bitcoin-kauppojen yhteydessä. Se on nopein ja yksinkertaisin vaihtoehto. Kannattaa huomioida, että Visan käytöstä peritään 3% käsittelykulu ja että päiväkohtaiset maksimirajat ovat kohtalaisen alhaiset. Rahan lähettäminen suoraan pankista on myös yksi vaihtoehto. Tällöin peritään 1% käsittelykulu ja kauppaa voi käydä noin 3000 eurolla päivää kohden.

Suosittelemme Bitcoinien säilyttämistä henkilökohtaisessa lompakossa Coinbase.comin sijaan. Palvelu on lähtökohtaisesti turvallinen ja vakaa, mutta koskaan ei voi olla liian varovainen. Kunhan noudattaa riittävän tehokkaita turvatoimia ja muistaa säilyttää salasanansa turvallisessa paikassa verkon ulkopuolella, voi olla aivan huoletta.

Myös Bitcoinien tulostaminen on mahdollista. Tämä tuo lisäsuojaa, mutta silloin on todella tärkeää säilyttää rahoja turvallisessa paikassa, kuten esimerkiksi kassakaapissa.

Bitcoin-transaktion suorittaminen

Bitcoin-transaktiot toimivat monellakin tapaa samalla tavalla kuin aivan tavalliset rahansiirrot. Suurin ero on siinä, että Bitcoinilla suoritettavat ostot ja myynnit tapahtuvat täysin anonyymisti. Näin ollen tapahtumissa näkyvät ainoastaan digitaalisten lompakkojen osoitteet.

Jotta tapahtuma saataisiin suoritettua, tarvitaan siihen lähettäjän ja vastaanottajan tiedot sekä lähetettävän summan suuruus, aivan kuten missä tahansa maksutapahtumassa. Se on lisäksi todiste siitä, että sinulla on ostajan roolissa digitaalisessa lompakossasi riittävästi vastaanotettuja transaktioita, jotta myynnit saadaan katettua.

Mikäli toimit ostajan roolissa, tulee sinun syöttää myös vastaanottajan tilin osoite. Tätä kutsutaan julkiseksi avaimeksi. Kun rahat siirretään, täytyy tapahtuma kuitata yksityisavaimella. Tämä on jollain tapaa verrattavissa tilinumeroon (julkinen avain) sekä turvalliseen sisäänkirjautumissa käytettävään salasanaan (yksityinen avain).

Toisinaan Bitcoinien siirtymiseen saattaa mennä jonkun verran aikaa. Tämä johtuu siitä, että aiemmin jo mainittujen "louhijoiden" tulee hyväksyä tapahtuma. Käytännössä saattaa joutua odottamaan, kunnes "louhijat" ovat valmiita louhimaan Bitcoinit ennen rahansiirtoa.

Lisäksi on hyvä tiedostaa, että Bitcoinit toimivat lukittuina summina lukituissa transaktioissa. Sanotaan esimerkiksi, että saat neljä Bitcoinia siten, että lähetys muodostaa yhdestä 1 Bitcoinin siirrosta ja yhdestä 3 Bitcoinin siirrosta. Kun käytät nämä 4 Bitcoinia maksaaksesi mitä tahansa, täytyy sinun siirtää nämä kaksi transaktioita erikseen.

Bitcoinin tapahtumaluettelo

Yksi Bitcoinin mielenkiintoisimmista piirteistä on se, etteivät ne varsinaisesti sijaitse missään. Eivät erityisenä koodina tai pankkitilillä olevana digitaalisena rahana. Ainoa tapa, jolla Bitcoinit toimivat, on määrätyllä Bitcoinien määrällä suoritettavien tapahtumien kautta.

Bitcoinin tapahtumaluetteloa päivitetään joka kerta kun Bitcoineja siirretään paikasta toiseen. Kyseessä on julkinen lista, Bitcoinien käytön toiminta perustuu käytännössä täydelliseen anonymiteettiin. Mistään ei voi nähdä, kuka on ostanut tai myynyt rahaa, vaan ainoastaan sen, että sitä on siirtynyt. Huomionarvoista on se, että Yhdysvaltain veroviranomaiset ilmoittivat pari vuotta sitten, että he ovat kartoittaneet tapahtumalistan kokonaisuudessaan.

Joka kerta kun tapahtuma viedään läpi, joka tarkoittaa toisin sanoen Bitcoinien siirtymistä paikasta toiseen, johtaa se siihen, että niin kutsuttu Bitcoin-lohkoketju kasvaa. Tämä tapahtumaluettelo listaa käytännössä rahoja. Mitä enemmän Bitcoineja on liikenteessä, sitä pidemmäksi tämä lohkoketju muuttuu.

Yhden päivän aikana suoritetaan useita satojatuhansia Bitcoin-tapahtumia. Nämä kaikki lisätään tapahtumaluetteloon ja näin on toimittu aina siitä asti kun Bitcoin aloitti toimintansa. Tästä luettelosta on mahdollista nähdä kaikki louhitut kolikot aina vuodeta 2009 alkaen.

Koska Bitcoin-tapahtumat ovat julkisesti nähtävillä, voi markkinoiden kehittymistä seurata siihen tarkoitetuilla verkkosivustoilla, joita päivitetään jatkuvasti. Sieltä näkee helposti lohkoketjun valtavat mittasuhteet sekä Bitcoinin arvonkehityksen päivästä toiseen.

Bitcoinien käyttö kaupankäynnissä, rahansiirroissa ja lahjoituksissa

Bitcoiniin liittyy valuuttana tiettyjä heikkouksia. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että Bitcoinien määrä on lukittu niitä vastaaviin tapahtumiin lohkoketjuissa. Tätä voi monellakin tapaa verrata kolikoihin ja seteleihin.

Aivan kuten kymmenen euron seteli, joka on tarkalleen kymmenen euron arvoinen, myös Bitcoin-tapahtuma tulee olemaan arvoltaan tarkalleen X määrä Bitcoineissa. Toisin sanoen tiettyjen kauppatyyppien toteuttaminen Bitcoinien avulla on äärimmäisen vaikeaa.

Erityisen ongelmallista tämä on silloin kun kyseessä on toistuva maksu. Esimerkiksi Netflixin tai Spotifyn kuukausimaksujen suorittaminen Bitcoineilla ei ole mahdollista. Kolikkoja ei voida irrottaa niiden tapahtumista, eikä niitä voida siksi käyttää kiinteän summan siirtämiseen.

Parhaiten Bitcoinit soveltuvat vähittäismyyntiin, liikennöintiin ja lahjoituksiin. Bitcoineja vastaanottavat verkkokaupat käsittelevät maksut täsmälleen samalla tavalla kuin kortilla tai Paypalillä maksettaessa. Ostaja siirretään eteenpäin sovellukseen, jossa hän täyttää lompakon tiedot ja näin maksu siirtyy hyväksyttäväksi.

Kahden henkilön välillä siirtoja suoritettaessa Bitcoin on hyvin kätevä vaihtoehto. Se toimii pitkälti samalla tavalla kuin rahan siirtäminen pankkitililtä toiselle. Nimien sijaan syötetään lompakon osoite, mutta muita osin siirto vastaa pankkisiirtoa.

Koska Bitcoinit ovat tapahtumiin lukittuja, ovat ne mainio vaihtoehto myös rahaa lahjoitettaessa. Kunhan järjestöllä tai projektilla on edellytykset ottaa vastaan Bitcoineja, on tämä lähettämisen muoto yksinkertainen ja vaivaton toteuttaa.

Näin louhit ensimmäisen Bitcoinisi

Oletko kiinnostunut aloittamaan Bitcoinin louhimisen? Kuten aiemmin jo todettiin, voit luonnollisesti myös ostaa valuuttaa suoraan. Innokkaiden data-asiantuntijoiden myötä on muutamassa vuodessa kuitenkin jo muodostunut suuri Bitcoinin louhintaan erikoistunut verkosto.

Bitcoinin louhinta edellyttää kaikissa tapauksissa aivan aluksi digitaalisen lompakon hankkimista. Kun kolikko löytyy, tarvitaan sen keräämiseen sopiva paikka. Valitse itsellesi paras mahdollinen sovellusratkaisu, jonka jälkeen voit aloittaa louhimisen.

Bitcoinin kurssi on tällä hetkellä noin 6720 miljoonaa euroa kolikkoa kohden. Toisin sanoen jo yhden Bitcoinin murto-osalla voi saada jo paljon aikaiseksi. Bitcoinia louhiessa on tavallista louhia kaikkia Bitcoineja (BTC) sekä millibitcoineja (mBTC).

Bitcoinien saamiseksi vaadittavien algoritmien ratkaiseminen muuttuu jatkuvasti yhä monimutkaisemmaksi. Louhiminen edellyttää tietynlaista laitteistoa, johon palaamme vielä kohtapuolin. Myös ryhmässä louhiminen saattaa tulla kysymykseen etenkin silloin kun vasta aloittelee louhintaa.

Tässä työskentelytavassa louhijat muodostavat yhdessä ryhmän, jossa voidaan yhteistuumin ratkaista algoritmejä. Kaikki saadut Bitcoinit jaetaan ryhmän sisällä sen mukaan, ketkä ovat osallistuneet eniten louhimiseen.

Bitcoinin louhimiseen tarvittava teknologia

Vaikka yhteistyötä tekisikin muiden louhijoiden kanssa, vaaditaan Bitcoinin louhimiseen siltikin tietynlaiset välineet. Tämä on erityisen oleellista nyt kun matemaattiset laskutoimitukset vaativat entistä enemmän tehoa tullakseen ratkaistuiksi.

Kun louhimiseen tarvittiin entistä enemmän tehoa, ryhdyttiin louhimisessa käyttämään tietokoneella pelaamiseen tarkoitettuja grafiikkakortteja. Ne toimivat erinomaisesti ja mahdollistivat algoritmien tehokkaamman ratkaisemisen.

Pelaamiseen käytettävät grafiikkakortit käyttävät paljon virtaa. Vähitellen niidenkin teho hyytyi ja matemaattisten yhtälöiden laskemisesta tuli yhä hitaampaa. Näihin aikoihin kehitettiin spm-grafiikkakortti erityisesti Bitcoinin louhimista varten. Sitä kutsutaan nimellä ASIC (Application Specific Integrated Circuit) ja nykyään se on saatavilla useampana eri mallina.

Jos olet aikeissa ryhtyä louhimaan Bitcoineja ansaitaksesi rahaa, on silloin tärkeää varmistua siitä, että käytössäsi on riittävän tehokas laitteisto. Siihen tulee kuulua tehokas tietokone nopealla prosessorilla, mutta lisäksi ASIC-korttiin sijoittaminen saattaa olla hyvä idea. Tek.no suosittelee AMD Radeon 7970-korttia.

Virrankulutus, ostohinta ja tuotot

Kaikkien mielessä pyörii yksi ja sama kysymys: Voinko rikastua Bitcoinia louhimalla?

Tässä kohtaa on tärkeää ottaa huomioon muutamia eri seikkoja.

Aivan aluksi on syytä perehtyä siihen, kuinka paljon virtaa laitteet kuluttavat Bitcoinin louhimisen yhteydessä. Mikäli käytössä ei ole optimaalista teknologiaa, saattavat louhimiseen kuluvat kustannukset olla suurempia kuin louhittavan rahan arvo.

Laskuissa on myös otettava huomioon käytettävän laitteen ostohinta. Jotta louhiminen olisi kannattavaa, on todennäköisesti sijoitettava tekniikkaan, joka on erityisesti tarkoitettu Bitcoinin louhintaan. Toiminnan kannattavuutta on myös syytä pohtia pitkällä aikavälillä.

Yhteenvetona voidaankin todeta, ettei Bitcoineja louhimalla tule rikastumaan yhdessä yössä millään ilveellä. Tässä onnistuivat vain ne, jotka lähtivät mukaan Bitcoin-villitykseen hyvin varhaisessa vaiheessa. Nämä ihmiset ovat louhineet itselleen tuhansia tai jopa miljoonia euroja. Kolikot, joiden louhiminen oli helppoa vielä 5-6 vuotta sitten ovat nousseet arvossaan valtavasti.

Tämä saattaa myös viitata siihen, Bitcoinin arvo tulee nousemaan jatkossakin. Jos itseltä löytyy luottoa ja kiinnostusta kyseiseen valuuttaan, voi tämä olla mitä mainioin tapa ansaita hiukan ylimääräistä rahaa. Muista kuitenkin se, että tulosi ovat pitkälti riippuvaisia laitteistasi ja siitä, kuinka paljon toiminnan harjoittaminen kustantaa.

 

Miten Bitcoinit kannattaa suojata?

Tässä tarjotaan kolme vinkkiä, joista on varmasti apua. Aivan kuten tavallinen lompakko, jossa yleensä säilytetään vain pientä rahasummaa, myös Bitcoinien kohdalla on viisainta säilyttää pienempää summaa tietokoneella, mobiililaitteella tai palvelimella päivittäiseen käyttöön. Näin valtaosa varoista säilyy vuorenvarmassa turvassa muualla, vaikka lompakko ryöstettäisiin.

  • Muista aina tallentaa varmuuskopioita ja suojata lompakkosi ja/tai älypuhelimesi riittävän vahvalla salasanalla, joka tuo suojaa varkaita vastaan (vaikka sekään ei valitettavasti auta keylogger-laitteistoja tai -ohjelmia vastaan)
  • Säästä muutamia Bitcoineja lompakkoon, joka ei ole yhteydessä verkkoon. Voit ajatella tätä eräänlaisena pankkina, sillä valtaosa ihmisistä kuljettaa mukanaan vain tarvitsemaansa rahasummaa ja loput ovat säilössä pankkitileillä.
  • Muista päivittää ohjelmisto. Ylimääräistä suojaa varten voi halutessaan käyttää Bitcoinin multisig-toimintoa, joka edellyttää tapahtuman suorittamiseksi useita hyväksyntiä.

Kun viitsii uhrata hieman aikaansa yllämainittujen kohtien varmistamiseksi, voi olla varma siitä, että Bitcoinien turvallisuus on taattu.

Tyypillisimmät huijaukset, joita on syytä varoa 

Neljä tyypillisintä huijausmuotoa ovat Ponzi, louhintahuijaus, väärennetyt lompakot ja väärennetyt pörssit.

  • Ponzi: Tätä kutsutaan myös "korkean tuoton" sijoitusohjelmaksi, joka houkuttelee käyttäjiä markkinakorkoja (noin 1-2% päivässä) korkeammilla koroilla, jonka myötä käyttäjä saadaan siirtämään rahaa huijarin lompakkoon. Tämänkaltaisia huijauksia tulee jamenee ja usein niitä esiintyy monella eri nimellä. Pysy loitolla yrityksistä, jotka tarjoavat Bitcoin-osoitteita maksuja varten sen sijaan, että kauppa suoritettaisiin BitPayn tai Coinbasen kaltaisessa maksujärjestelmässä.
  • Maksuhuijaukset: Nämä yritykset tarjoavat käyttäjille suuria summia Bitcoineissa, mutta niistä tulee maksaa. Mikäli tähän haksahtaa, ei rahoja enää koskaan tule näkemään ja luvatut Bitcoinitkin ovat tiessään.
  • Väärennetyt pörssit: Tässä huijausmuodossa käyttäjälle tarjotaan usein sellaisia palveluita, jotka eivät tavallisessa lompakossa ole mahdollisia, kuten PayPalin tai korttimaksujen hyödyntäminen tai paremmat hinnat muihin pörsseihin verrattuna. Tuskin tarvitsee erikseen mainita, että tähän huijaukseen lankeaville ei ole luvassa mitään hyvää.
  • Väärennetyt lompakot: Nämä muistuttavat verkkolompakoita, mutta yksi suuri ero niiden välillä on. Huijauslompakot pyytävät käyttäjiltään rahaa ikään kuin pantiksi. Osoite johtaa kuitenkin suoraan huijarien tilille käyttäjän oman tilin sijasta.

Kaikista näistä huijauksen eri muodoista väärennetyt lompakot ovat kaikkein laajimmalle levinnyt huijauksen muoto, jonka avulla huijarit tienaavat miljoonia dollareita.